Здраве и красота

Безплатни изследвания за рак могат да спасят живота на хиляди българи

Черната статистика води ракът на маточната шийка

17.06.2013г. / 12 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Първи стъпки в създаването на национален скрининг е проект на Министерството на здравеопазването наречен “Спри и се прегледай“, който се осъществява със съдействието на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 и е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Казваме първи стъпки, защото досега в България не е имало такъв национален скрининг.

Проектът е с цел да се подобри трудоспособността, да се удължи активния трудов живот на населението. Да бъдат оптимизирани здравните и социални разходи чрез увеличаване на относителния дял на откритите и насочени за лечение в предклиничен и ранен стадий на заболелите от рак на маточната шийка, рак на млечната жлеза при жените и колоректален карцином при двата пола.

Представители на медиите имаха възможност да се срещнат със специалисти онколози в трите области на проекта на здравен семинар, който се проведе във Велинград. Те споделиха стряскащи статистически данни за здравето на българите.

Свързани статии

Черната статистика води ракът на маточната шийка. Най-голяма заболеваемост е регистрирана в град Плевен, а най- ниска в град Пловдив. За съжаление, страната ни попада в групата на Литва, Естония и Румъния. В страни като Австрия, Германия и Великобритания този процент значително е намалял в последните години. В момента в България 40 000 е бройката на заболелите българки от рак на млечната жлеза. Ракът на дебелото и правото черво при двата пола е с тенденции към нарастване.

Скрининговите тестове са разработени в три целеви групи. Проектът, който трябва да завърши на 21 декември 2013 година предвижда да бъдат прегледани 400 000 пациента. Предвидени са 250 000 скринингови изследвания да бъдат на правени за рак на маточната шийка на жени на възраст от 25 до 60 години, 50 000 прегледа на млечната жлеза при жени на възраст от 50 до 69 години и 100 000 прегледа на дебелото и правото черво на жени и мъже, които са навършили 50-годишна възраст.

В скрининговото изследване са включени онези хора, които не са регистрирани като болни от рак и не са преминали през прегледи в последната една година. Изборът се прави с помощта на автоматизирана система и е на случаен принцип. Избраните получават лично от куриер своите покани за един от трите скринингови прегледа. Всяка покана съдържа подробна информация къде, как и какво е необходимо да се направи, за да се прегледа поканеният.

Вече е направена първата селекция като се очаква до края на юли да приключи и последната трета селекция. Подготвени са информационни материали във вид на брошури, аудиоклипове, интернет банери, информация за незрящи хора, а скоро се очаква да тръгнат и видеоматериали.

Предстои провеждането на кампании, семинари, конференции и други събития от информационен характер. Важно е да се отбележи, че до момента 19 лечебни заведения са заявили своето желание да се включат в проекта „Спри и се прегледай“. Очаква се още 13 болници да подпишат договор за сътрудничество.

„Спри и се прегледай“ е проект насочен към повишаване вниманието към здравето на българина. Срещата със специалистите ни припомни, че до момента, в който в страната ни започне да действа национален скрининг, не бива да пропускаме профилактичните прегледи.

Да обърнем внимание на стреса и начина на живот. На това как се храним, на алкохола и тютюнопушенето, защото те са от голямо значение. Да не забравяме, че от навременното диагностициране на рака зависи неговото успешно лечение. Нека всички, които получат своята покана за преглед, да се отзоват.

На избраните се изпраща и още една, втора покана в случай, че не отговорят на първата им изпратена. Скрининговите изследвания могат да спасят живот. Не пропускайте възможността да се прегледате. Направете го заради самите вас и близките ви.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
( преди 10 години )
До sas: https://***.facebook.com/spriisepregledai?ref=hl
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
sas ( преди 10 години )
Как да се сдовия с такава покана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 10 години )
Свободно време