Здраве и красота

Признаци, че ви липсва витамин D

Витаминът на лятото

28.06.2013г. / 09 15ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Слънчевият витамин D е жизненоважен за правилното развитие на човешкото тяло. Помага на организма да абсорбира калция и е отговорен за здравата ни костна система.

Затова е и изключително важен при подрастващите.

Тялото ни го произвежда, когато приема пряка слънчева светлина, или си го доставя чрез храни, богати на витамин D като: риба, мляко, месо и яйца.

Дефицитът на витамин D може да доведе до много опасни заболявания.

Депресията като че ли е най-лекото и най-лесно обратимото. Но не са малко и случаите, когато депресията, особено в Северните страни води до самоубийство. Урбанизацията, работата на закрито, липсата на естествена слънчева светлина прави хората раздразнителни, уморени и депресирани. Така че може би колегите ви не са лоши хора, а просто работите при кофти условия.

Рахитът е опасно заболяване при децата. Може да деформира костната система или да направи костите слаби и чупливи.

Остеопорозата е пък заболяване на възрастните. Отново костната плътност намалява, костите стават тънки и лесно чупливи. Започват болки и положението става в един момент необратимо. Затова в случая е много важна профилактиката и постоянния прием на витамин D, хиалуронова киселина, колаген и т. н.

Свързани статии

Затлъстяване и хипертония. Според някои лекари при липсата на витамин D не се образува хормона лептин, който регулира мазнините в тялото и това води до прекомерно затлъстяване. Освен това липсата на този витамин води и до проблеми с бъбреците, лошо храносмилане, болки в гърба.

Което още веднъж доказва, че дори липсата на един витамин води до съсипване на цялата система. Това важи, разбира се, не само за човешкото тяло, но като че ли никой не гледа на процесите мащабно.

И ако друго не можем да направим, поне да се погрижим за тялото си. Да си набавим витамин D, без да съсипваме кожата си – това също не е много лесно в днешно време, но трябва да намерим начин.

Коментирай