Здраве и красота

Дишайте... издишайте!

21.02.2006г. / 08 26ч.
Аз жената
Дишайте... издишайте!

Знаете ли че чистият въздух е мощно средство за поддържане на здраво и красиво тяло. При непълноценно дишане кръвта не се обогатява с достатъчно кислород, който й е нужен за правилното функциониране на всяка клетка от нашия организъм. Това води до умора, главоболие, отпадналост, лошо настроение и др.

Дишането е единствената вегетативна функция, която можем сами да регулираме. В напрегнатото ни ежедневие редовната дихателна гимнастика може да ни освежи и зареди с нови сили.

Сутрин преди работа отворете прозореца и застанете в права поза на тялото. Успокойте съзнанието си. Издишайте дълбоко като устните ви са леко разтворени, като че ли произнасяте буквата ф. След това вдишайте през носа. Направете упражнението няколко пъти без прекъсване, като гледате да не ви се завие свят. Колкото дълбоко вдишате, толкова дълбоко издишайте.

За следващото упражнение заемете легнало положение. Силно вдишайте, като гледате само коремът да участва и едновременно свийте колената. Задръжте за няколко секунди и издишайте, като заемете изходна позиция. Повторете 8 пъти. Винаги издишвайте през устата, а вдишвайте през носа. Хубаво е ноздрите ви да са чисти, за да може еднакво да се оросяват двете полукълба на мозъка. Изправете се и вдигнете ръцете си над тялото като дълбоко и бавно вдишате. Сваляйки ръцете отстрани на тялото бавно издишайте. Повторете упражнението 8 пъти.

Йога-дишане
Заемете легнало положение, като затворите очи и починете няколко минути, колкото да концентрирате вниманието си само върху дишането. Когато тялото и ритъмът на дишането ви се успокоят, започнете да вдишвате и да пълните само корема с въздух. Когато го изпълните, продължете да вдишвате, като позволите на гръдния ви кош максимално да се раздуе. Задръжте дъха си за няколко секунди и след това бавно издишайте, като първо изпразните гръдния кош и после корема. Продължете около 5 минути да вдишвате и издишвате бавно и равномерно, като гледате тялото ви да не се уморява или напряга.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ra ( преди 11 години )
ooo,da.......vuzduha,kisloroda .....sa osnovniq katalizator na na6ata misal, koyato puk e strahotno orujie..no kakvo ot tova..nikoi ne umee da go polzuva palnocenno.......:o(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар