Здраве и красота

Консумацията на чушки намалява риска от Паркинсон

Трябва да ядем от тях поне два пъти седмично

08.07.2013г. / 08 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Доброто здраве винаги се свързва с правилния начин на хранене. Много хора страдащи от различни заболявания, търсят алтернативни методи на лечение. Използване на различни билки, поставяне под определен хранителен режим и други.

Свързани статии

Може ли храната наистина да бъде лекарство и да създава превенция срещу различни заболявания? Според едно проучване правилното хранене и яденето на определени храни се грижи за здравето и правилното функциониране на нервната система.

Консумирането на чушки може да намали риска от развитие на болестта на Паркинсон. Данните от това проучване са били публикувани във вестник Annals of Neurology. Паркинсоновата болест е заболяване, което засяга милиони хора, трудно се диагностицира и се влошава с напредване на възрастта.

Болестта се развива когато невроните на мозъка, отговорни за производството на допамин (хормон помагащ за регулиране на движението) са в неизправност или умират. Симптомите включват забавяне на движенията, скованост и нестабилност, тремор.

Изследователи от University of Washington в Сиатъл са изследвали две групи хора. Първата е била от такива, които са скоро диагностицирани, а втората от участници без заболяване. Те е трябвало да споделят своите хранителни навици, както и дали са пушачи.

Тези, които консумират повече чушки, домати, картофи са застрашени най-малко от болестта на Паркинсон. Учените смятат, че ако минимум два пъти на седмица ядем чушки, намаляваме риска от развитие на болестта с 30 %.

Предишни изследвания показват, че никотинът, който се извлича от растение, което е от едно и също растително семейство с чушките може да помогне за намаляване на риска от Паркинсон.

Не бива да мислим, че никотинът, който привнасяме с тютюнопушене е лековит, защото, ако в някаква степен ни предпазва от болестта на Паркинсон, то тютюнопушенето е вредно изобщо и може да ни докара и по-лоши болести. Също трябва да се отбележи, че в изследването с двете групи хора, намаляването на риска при консумиращите тези храни са при мъже и жени, които не са пушачи или са били за кратък период от време.

Консумирайте целогодишно от този зеленчук, защото е полезен и вкусен.

Коментирай