Здраве и красота

Какви плодове и зеленчуци да ядем по време на бременност

Те са пълни с полезни минерали и фибри

08.07.2013г. / 11 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Плодовете и зеленчуците са полезна храна, богата на фибри, която трябва да имате на трапезата си, когато очаквате бебе. Плодовете и зеленчуците ще осигурят витамини и минерали, необходими за растежа на бебето, ще ви поддържат в добра форма и в добро здраве и ще ви дадат енергия за целия ден.

Те са богати на бета-каротин, необходим за клетъчното и тъканно развитие на бебето. Витамин C е важен за развитието на костите и зъбите, калият подпомага регулирането на кръвното налягане, а фолиевата киселина предотвратява дефекти на невралната тръба. Фибрите, които се съдържат в плодовете и зеленчуците благоприятстват дейността на храносмилателната система. Предотвратяват запек.

Добре е да консумирате по две купички на ден плодове и около три купички зеленчуци.

Най-добре е те да бъдат пресни. Изключително полезни са : кайсии, боровинки, пъпеш, череши, грозде, гуава, круши, папая, диня. От зеленчуците изберете: чушки, броколи, цвекло, домати, магданоз, грах.

Добавяйте от тези полезни храни към всяко ядене. Ако имате възможност, когато излизате на разходка, вземайте с вас по някой плод. В горещите дни ще разхлади и освежи и вас, и бебето.

Коментирай