Здраве и красота

8 билки, които трябва да имаме в кухнята си

Ехинацея помага при настинки

12.07.2013г. / 09 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Билките са навсякъде около нас. Често ги отглеждаме в градините си, но не винаги ги разпознаваме. Когато страдаме от настинка или имаме друг здравословен проблем, добре е те да присъстват в дома ни. Ако са ни под ръка, ще можем да си направим отвара, чай, инхалации и други.

Ето няколко билки, които можем да използваме в ежедневието си. За всеки здравословен проблем има билка, която облекчава и помага. Ето за какво помагат тези чудесни растения.

  • Ехинацея

Различните екстракти от това растение помагат да засилим имунната система, борейки се с настинките и тежестта на вирусните инфекции. Но, тъй като това води до увеличаване на имунната функция, хора с автоимунни заболявания като артрит, множествена склероза и лупус може да реагират неблагоприятно на ехинацея.

  • Вратига

Тази билка намалява честотата и интензивността на мигрената, предотвратявайки разширяването на кръвоносните съдове и възпалението.

  • Гинко билоба

Подобрява паметта и концентрацията. Подобрява кръвоснабдяването на мозъка и мозъчната кора. Помага при световъртеж и мениеров синдром.

  • Женшен

Китайците отдавна използват женшен за укрепване на имунната система, облекчаване на висока температура и болка. Помага при зарастване на рани, за преодоляване на депресия и умора, при лечение на импотентност.

  • Глог

Глогът помага при лечение на бъбреците и пикочния мехур. Подобрява енергията на сърцето като разширява кръвоносните съдове и подобрява изпомпването на кръвта.

  • Женско биле

Тази билка, (Glycyrrhiza glabra), известна още като сладък корен или сладник, се използва при респираторни заболявания, кашлица, болки в гърлото. Използва се за лечение на хронична умора.

  • Магарешки бодил

Помага при разстройства на черния дроб като го предпазва от токсини. Ефективна билка при лечението на цироза и хепатит, която може да намали увреждането на черния дроб от прекомерната употреба на алкохол. Ускорява регенерирането на здрави чернодробни клетки.

  • Коприва

Копривата облекчава симптомите на сенна хрема като запушен нос и сълзене на очите. Също така, тя действа като диуретик и помага да изхвърлим ненужната течност от тялото си.

Коментирай