Здраве и красота

6 причини да включим в менюто си зеленчука кейл

Полезна храна за всяка трапеза

08.07.2013г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Може ли зеленчук да замени говеждото месо? Според учените, зеленото растение, наречено кейл е много по-хранителен зеленчук от останалите листни зеленчуци и се води за успешен заместител на говеждото месо. Нарича се още къдраво зеле.

Освен това, те изброяват шест причини, които да ни накарат да го консумираме.

1. Има противовъзпалително действие

Възпалението е причинител на заболявания като артрит, болест на сърцето и редица автоимунни заболявания. Кейл е ефективна противовъзпалителна храна.

2. Богат на желязо

Всички сме чували мита, че вегетарианците страдат от анемия. Изненадващо, но статистиката сочи, че тези, които не са вегетарианци, са по-често изложени на риска от анемия.

3. Богат на калций

Една глава кейл съдържа повече калций, отколкото 90 г мляко. Също така калцият от него се абсорбира по-добре от организма, отколкото от млечните продукти.

4. Богат на фибри

Дефицитът на фибри е свързан с болести на сърцето и нарушения в храносмилателния тракт. Кейл е богат на растителни фибри. Много изследвания показват, че този зеленчук намалява риска от някои видове рак. Той е мощен антиоксидант и е богат на витамини А, В1, В2, В3.

5. Богат е на омега мастни киселини

В една порция от това растение от семейството на зелето, се съдържа около 121 мг. омега-3 мастни киселини и 92,4 мг омега-6 мастни киселини.

6. Укрепва имунната система

Кейлът повишава устойчивостта срещу бактерии и вируси. Има детоксикиращо действи е и е с ниско съдържание на калории. Изключително богат на витамин K.

Учените твърдят, че ако редовно консумираме от този зеленчук, ще допринесем много за доброто си здраве.

Коментирай
5 rate up comment 1 rate down comment
А, бе ( преди 10 години )
Гледам го аз в кварталното зеленчуково магазинче и не мога да проумея що за животно е това, пък то да било ***. Питам и магазинерката какво е това чудо, яде ли се, пие ли се или се сади в саксия на терасата, а пък тя : Баба Михаела от Дивотино ми го донесе, ама не ми каза какво да го правя. И на сега си стои и увяхва. Белким някои се сети да напише в Аз жената какво се прави, че увехна и трябва да го изхвърля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време