Здраве и красота

Как да възстановим здравината на ноктите

С отвара от билки и прием на достатъчно подходящи витамини

13.07.2013г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Ноктите изискват специални грижи през всички сезони. В грижата за тях се включва добра храна, както и да ги пазите, като ползвате домакински ръкавици например при дейности като почистване вкъщи. Но ако спазвате тези прости правила и ноктите ви продължават да бъдат меки и чупливи е добре да направите процедурите, описани по-долу, които ще ги подсилят.

Свързани статии

Ето някои полезни рецепти за нокти.

Вкупичка смесете:

  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 супена лъжица глицерин
  • 3 чаени лъжички розова вода

Намажете ноктите и кожичките и ако може сложете за час-два памучни ръкавици. Ако нямате, просто ги масажирайте или ги потопете в купичката със сместа. Правете тази процедура поне веднъж седмично.

Всеки ден потапяйте ноктите в отвара от лайка, жълт кантарион и корени от репей. В 500 мл вряща вода сложете по една супена лъжица от трите билки. Оставете да ври около 10 минути. След като отварата изстине я прецедете. Сипете в купичка малко от нея, след което трябва да потопите пръстите си за 5 минути.

Избягвайте лакочистител, който съдържа ацетон. Пилата за нокти трябва да движите само в една посока. Не дърпайте кожичките около ноктите, а посетете маникюрист, който да ги обработи правилно. Яжте храни богати на витамини A, B, C, D и E, на калций и протеини.

Коментирай