Здраве и красота

Състоянието на очите подсказва за евентуален здравословен проблем

Обърнете внимание

25.07.2013г. / 11 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Много от симптомите, които могат да ни подскажат за едно евентуално заболяване са разпознаваеми по вида на кожата, по състоянието на ноктите и други. Когато забележим отклонение от нормалните им вид и функции е добре да се консултираме със специалист.

Той ще направи обстоен преглед и ако има налице заболяване, ще назначи адекватно лечение.

Свързани статии

Ето защо е важно да обръщаме внимание на малките неща, които на пръв поглед ни се струват незначителни. Според учени видът на очите също може да подскаже за евентуален здравословен проблем.

Ето едни от най-често срещаните:

  • Изпъкнали очи

Обикновено при хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза се наблюдават така наречените изпъкнали очи. Когато има завишени нива на хормоните, свързани с щитовидната жлеза, тъканите около очите се подуват и окото изглежда изпъкнало.

  • Жълти нюанси в очите

Могат да подсказват за диабет тип 2. Ранното диагностициране може да предотврати усложненията.

  • Бял пръстен около ириса е знак за високи нива на холестерола

Също така бели мастни натрупвания под кожата на или около клепачите подсказват за висок риск от сърдечносъдови заболявания.

  • Жълти очи

Проблеми с черния дроб. Чернодробните заболявания, включително хепатит и цироза, обикновено променят бялата част на окото. Жълтият цвят се дължи на билирубина. Той е отговорен за разграждането на хемоглобина.

  • Бледи отвътре клепачи

Може да подсказват за анемия. Когато вътрешната страна на долния клепач изглежда бледа, вероятно ви липсва желязо, но може и да означава, че имате анемия или вътрешен кръвоизлив.

  • Червени очи

Червените очи могат да подскажат за високо кръвно налягане. Високото кръвно може да предизвика спукване на кръвоносни съдове в очите.

  • Увиснали клепачи

Могат да означават частична парализа (предизвикана от друг здравословен проблем като фациалис) на лицето или инсулт. По-рядко могат да подсказват за автоимунно заболяване.

Коментирай