Здраве и красота

Ползите от растението нийм

Екстрактът от нийм се използва като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство

24.07.2013г. / 13 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Растението нийм е използвано в аюрведа в продължение на над 4000 години. Нийм е вечнозелено дърво, което се среща в Пакистан, Индия и има лечебни свойства. Използват се листата, плодовете, кората на растението за приготвянето на различни отвари, мехлеми и пасти. Много козметични и здравни продукти съдържат екстракти от него. Някои от тях са: пасти за зъби, сапуни, лосиони за тяло, капсули за вана.

Свързани статии

Тъй като грижата за красотата и здравето е от първостепенно значение, споделяме няколко рецепти, които да приготвите за красива кожа без пъпки и възпаления и за здрава коса без пърхут.

  • Отвара от нийм

Във вряща вода сварете няколко листа от растението. Нека врат около 10 минути. След като изстине я прецедете. С тази отвара обтривайте лицето, за да премахнете черните точки, нежеланата пигментация, белезите от акне. Ако имате пърхут, изплаквайте косата с нея всеки път след като сте я измили с шампоан.

  • Паста за лице

Сварете няколко листа нийм с няколко портокалови корички. Варете ги около 10 минути, след което ги направете на пюре. Добавете една чаена лъжичка мед и половин супена лъжица кисело мляко. Нанесете върху почистено лице за около 15 минути. Това ще изчисти пъпките и ще намали образуването на акне. Ще свие порите, а медът ще овлажни кожата.

Екстрактът от нийм се използва като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. Има антибактериални свойства, които помагат в борбата срещу инфекции на кожата като акне, псориазис, краста, екзема и др. Открийте ползите от неговото прилагане и се радвайте на добро здраве.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Антоан Василев ( преди 7 години )
Много добра статия, аз приемам нийм под формата на капсули на *** *** и съм много доволен от резултата.От редакцията: Звездичките сложихме ние, прощавайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време