Здраве и красота

Как да отпуснем напрегнатия гръб и да намалим болките

Упражнения тип "котка" отпускат напрегнатия гръб

06.08.2013г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всеки пети човек се оплаква от болки и напрежение в гърба. Най-често болките се дължат на неправилна стойка (особено при дамите, които носят високи токчета, това прави позицията на тялото нестабилна), от вдигане на тежки предмети, при децата и възрастните, когато столът не е удобен, на който седят или пишейки изкривяват позицията на седене, при бременност и други.

Когато болката е продължителна и мехлемите, с които се мажем или хапчетата, които приемаме не дават резултат трябва да се потърси лекарска помощ. Обикновено не взимаме мерки навреме и започваме самолечение, което не е препоръчително. В останалите случаи, в които болката не се дължи на травма или друго заболяване е добре да правим определена физическа активност, която да отпусне напрегнатия гръб.

Всекидневно правете следното упражнение:

Застанете в кучешка поза. Опитайте се да изправите гърба. След това започнете да го извивате нагоре като котка. Главата трябва да е леко надолу, да сочи към пода. 

Това раздвижване може да правите и по време на работа. Изправете се и подпрете лакти на бюрото. Отново извийте като котка гърба нагоре, а главата приберете надолу между ръцете ви. 

За второто упражнение отново застанете в тази поза. Вдигнете и изпънете единия крак назад, задръжте го няколко секунди и го приберете в изходна позиция. Когато изпъвате крака си назад, гърбът трябва да е максимално изправен.

Легнете на една страна с леко свити крака. Започнете да изправяте горната част на тялото си, като опората да се пада върху едната ви ръка и коляното. Опитайте се да стегнете коремните мускули и максимално да изправите гърба. Направете около 10 повторения за всяка страна.

Ако имате възможност посещавайте и масаж един път седмично, той е особено подходящ за бременните жени и за тези, които работят на бюро. Акупунктурата също може да отпусне напрежението.

Плувайте, защото този спорт има благоприятен ефект. Не натоварва ставите, а и се препоръчва при гръбначни проблеми и изкривявания.

Коментирай