Здраве и красота

Без кои храни не може нашата диета

Те ускоряват метаболизма

09.08.2013г. / 12 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Списъкът от полезни храни, подправки и билки е дълъг. Тези, които е добре да бъдат част от нашата диета също са много на брой.

Когато искаме да свалим натрупаните килограми, често не спазваме съветите на специалисти и се обричаме на глад. Тези моменти са стресови за организма, защото ние спираме да му подаваме важни елементи, от които се нуждае. Има 5 изключително полезни храни, които е препоръчително да включите към вашата диета, ако наистина искате да отслабнете.

Те повишават издръжливостта на тялото и ускоряват метаболизма.

Кейл или така нареченото къдраво зеле

Изключително богат на витамин А и витамин С, той е чудесна основа за вашата диетична салата. Хрупкав и полезен, той се препоръчва, когато искате да сваляте килограми. Направете салата от него, овкусете я с лимон и зехтин и добавете няколко кедрови ядки. Сутрин може да го консумирате с омлета.

Чиа

Семената от чиа са добър източник на  омега-3 мастни киселини. Те имат благоприятен ефект върху  кръвното налягане, понижават общия холестерол и се грижат за здравето на сърцето. Добавяйте от тези семена към сутрешната закуска от овесени ядки, към здравословните шейкове, към печено месо.

Орехи и бадеми

Ядки, богати на фибри, магнезий, калий, калций, антиоксиданти и витамин Е. Проучване установи, че 50 грама на ден орехи могат да понижат високото кръвно налягане и да подобрят притока на кръв. Освен това, те дават енергия на мозъка и тялото, което ги прави подходящи за прием преди тренировки. Добавяйте ги към салати, овесени ядки и други. 

Лют червен пипер

Независимо дали ще добавите към салатата си пресни люти чушки или ще я поръсите със сушени такива, това е един добър начин да ускорите метаболизма си. Капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки има доказан ефект върху изгарянето на калории.

Консумирайте ги с удоволствие и бъдете винаги в добро здраве и форма.

Коментирай