Здраве и красота

Когато организмът страда, косата първа сигнализира за проблема

Не подминавайте косопада и сърбежа на скалпа

09.08.2013г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Знаем, че всяка наша част от тялото, когато променя нормалните си вид и функции, означава, че нещо не е както трябва в организма. Винаги забелязваме, когато кожата ни сърби, лющи се, когато ноктите са меки и чупливи. Косата също подсказва, когато имаме евентуален здравословен проблем. При смяна на сезоните забелязваме, че губим малко повече коса, което е нормално.

През останалото време тези сипмтоми могат да значат нарушена функция на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, анемия, стрес и други. Косата ни бързо реагира на тези негативни промени в организма. Когато приемаме лекарства или ни липсват важни витамини и минерали, състоянието й както и на скалпа се променят.

Сърбежът и лющенето могат да сигнализират за козметика, която не е подходяща за нас, за пърхут, себорея, дерматит и други. Когато косата капе, проблемът не е по-малък. Освен нарушенията на щитовидната жлеза, други които могат да предизвикат косопад са рак, сърдечни проблеми, анемия, паращитовидни проблеми, проблеми с яйчниците, бъбречна недостатъчност, хранителен дефицит и други.

Ако забележите, че състоянието й се е влошило - станала е по-суха, чуплива, пада интензивно, скалпът е раздразнен добре е да се консултирате с лекар. Възможно е да ви липсват витамини или да имате здравословен проблем, за който не подозирате. Освен това е добре, да правите фрикции с отвара от коприва и розмарин, които засилват и ускоряват растежа на косата.

Коментирай