Здраве и красота

Как да заздравим ноктите

Когато ноктите ви са чупливи или се лющят, приемайте повече мастни киселини

19.08.2013г. / 17 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Чупливи нокти с бели петънца по тях и маникюр, който не се задържа дълго време. Много жени имат проблеми с ноктите. Тяхното състояние може да се дължи на ноктопластика, която е била поставена преди време, на домакинската работа, когато я вършим без да ги предпазим с ръкавици, на здравословен проблем или на дефицит в организма.

Свързани статии

Когато в организма ни има дефицит на фолиева киселина, тялото не абсорбира добре витамин В от храната, която приемаме. Липсата на калций и витамини също може да е причина за лошото състояние на ноктите. Храним ли се правилно или на трапезата ни липсват важни хранителни елементи? 

Когато ноктите ви са чупливи или се лющят приемайте повече мастни киселини. Хапвайте риба, ленено семе, зърнени култури.

Ако ноктите ви са меки и когато ги подрязвате, имате чувството, че се огъват, значи ви липсва кератин. Той отговаря за твърдостта на ноктите. Организмът ви се нужда от протеини. Консумирайте свинско филе, яйца, мляко, сирена.

Дефицитът на желязо в организма също може да бъде разпознат по вида на ноктите. Изтънели и чупливи нокти се нуждаят от храна богата на витамин С и желязо. Хапвайте повече от любимите  зърнени храни, яйца, спанак, чушки, цитрусови плодове. Благодарение на витамин С организмът абсорбира по-добре желязото от храните, които консумираме.

В случай, че усещате ноктите си сухи, през ден им правете масаж с леко затоплен зехтин или етерично масло по ваш избор.

Следвайте тези съвети и се радвайте на здрави и красиви нокти.

Коментирай