Здраве и красота

Физически активности за здраво сърце

Те намаляват стреса и нивата на общия холестерол

13.08.2013г. / 09 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

За да бъде здрава всяка част от вашето тяло освен хубавата храна, която консумирате трябва и да спортувате редовно. За здраво сърце е добре да хапвате повече риба и зеленчуци, както и да правите четири физически активности, които са изключително важни. Преди да предприемете каквито и да било упражнения, е хубаво да се консултирайте с лекар. 

Най-лесният начин да поддържате един добър ритъм на живот е да ходите пеша. Учени от Харвардския университет установиха, че ходенето пеша по половин час на ден намалява общия риск от сърдечни заболявания с 18% при диабетици. При тези, които не страдат от диабет, ходенето два часа на седмица намалява риска от сърдечни заболявания с 34 на сто. Затова, винаги когато имате възможност ходете пеша, с умерени и леки темпове, без да се задъхвате и натоварвате. 

Спринт е друга физическа активност, която поддържа тялото и духа в добра форма. Умереното темпо и аеробните движения ще ви помогнат да намалите нивата на холестерола. Когато сте избрали да потичате из парка, правете кратки почивки, в които да раздвижвате ръцете, раменете, колената. 

Йога

Упражненията, които се извършват в йогата най-напред намаляват стреса. Помагат да се освободите от напрежението. Знаем, че напрежението и стресът са рискови фактори за здравето на сърцето. Йогата ще ви помогне да намалите нивата на общия холестерол, както и да регулирате кръвното налягане. Тя ще ви научи как правилно да се храните и да не обръщате внимание на стреса.

Вдигане на леки тежести

Тези тренировки освен, че работят за стягане и оформяне на мускулите, но и намаляват риска от сърдечни болести с 23 на сто, споделят учени от Харвард.  С тях намалявате нивата на кръвната захар, нивата на мастната тъкан и подобрявате дейността на метаболизма. 

Винаги се консултирайте с  фитнес инструктор. Той ще ви посъветва с колко повторения и сери да започнете и как постепенно да ги увеличавате. Неправилното натоварване крие риск дори за дългогодишните спортисти. Редувайте тези физически активности и не забравяйте, че плуването, колоезденето и не на последно място смеха също се препоръчват, когато искате да имате едно здраво сърце.

Коментирай