На тези от вас, които стоят продължително време на крак, а и тези, които цял ден седят пред бюрото е известно неприятното усещане за отекли и подути крака. Продължителното стоене или седене, наднорменото тегло, бременността са причина за появата на разширени вени. Болезнен и сериозен проблем, който изисква навременно лечение.

В аптечната мрежа се предлагат разнообразни медикаменти, които облекчават неприятните симптоми. Сред тях е един натурален продукт, който се използва и за лечение на хемороидиконски кестен. Конският кестен е дърво, чиито семена, листа, кора и цветове се използват за направата на екстракти или мехлеми с лечебна цел.

Още по темата

Лечебната сила на кестена се дължи на активната съставка есцин, който подсилва стените на вените и подобрява кръвообращението, защото има противовъзпалително действие. Но кестенът е богат източник и на много допълнителни съединения, включително и някои мощни антиоксиданти.

Според американски специалисти има достатъчно медицински доказателства, за да се смята, че това дърво помага при хронична венозна недостатъчност. В Германия кестенът заема трето място по популярност след гинко билоба и жълт кантарион. Конският кестен трябва да се приема във вид на хранителна добавка само след предварителна консултация с лекар.

Ако решите да използвате мехлеми с екстракт от кестен, това не би навредило на здравето ви. Няма данни дали мехлемите могат да навредят по някакъв начин на бременни и кърмачки, затова е добре те също да се консултират с лекар. Хора, които страдат от чернодробни и бъбречни заболявания не трябва да използват конския кестен.

Веществата, съдържащи се в кестена, намаляват възпалението и отока, подобряват тонуса. Правете си редовно бани на краката и ги мажете с гелове или мехлеми с екстракт от кестен. Само след дни ще почувствате облекчение в краката и ще намалите видимостта на капилярите и вените.

За да облекчите неразположенията при хемороиди, правете бани с конски кестен или използвайте мехлеми, които съдържат екстракт от него.