Здраве и красота

Как да прогоним настинките?

С храни като гъби и сладки картофи

18.09.2013г. / 09 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Сезонът на настинките настъпва и това се усеща не само по рекламните клипове по телевизията, които ви предлагат медикаменти за облекчаване на болките в гърлото и общите неразположения при грип и настинка. През есента и зимата е изключително важно да знаете как да се храните и с какво.

Храната, която слагате на трапезата си може да помогне да засилите имунитета и да държите настинките далеч от вас. Първото и много важно нещо е да приемате достатъчно витамини под формата на пресни плодове. Грозде, тиква, ябълки и цитрусови плодове са приятели на организма, които го подсилват с важните витамин C, E, A.

Следват няколко добре познати подправки, които обичате и не бива да забравяте за тях и тази есен.

Чесън

Съдържа съединение, наречено алицин, което има анти вирусен ефект. Консумирайте го с ястия, супи, салати. Друг домашен лек, който помага при настинки и грип е счукан чесън с мед.

Лук

Той също съдържа алицин. Добавяйте го към всички ястия, защото той съдържа и голям процент вода, което го прави важен за хидратацията на тялото.

Любимите подправки

Те са куркума, карамфил, канела, джинджифил. Засилват имунитета и правят напитките и храната ви по-вкусни. Консумирайте всекидневно от тях. С канела започнете деня си, добавяйки я към чай, овесени ядки, кисело мляко и други. Към обяда добавете куркума или джинджифил.

Карамфил може да добавите отново към ястия, чай или сладкиши. Вечер не забравяйте хубавата чаша чай с малко джинджифил.

Свързани статии

Боровинките не само са вкусни, но са мощен антиоксидант и помагат да преборите грипа и настинките. Специалисти препоръчват всекидневното консумиране на 100 г боровинки. Добавете ги към кисело мляко, здравословен фреш или ги хапвайте така.

Не забравяйте за вкусните и полезни гъби

Тази здравословна храна е богата на селен, който има антиоксидантна функция. Защитава организма, грижи се за здравето на косата, ноктите и е важен за нормалната функция на щитовидната жлеза.

Сладки картофи

Те са вкусни и съдържат бета каротин, който подобрява защитните функции на организма.

Бадеми

Ако искате да имате здраво сърце, хапвайте всеки ден по една шепа от тях. Те са мощен антиоксидант, богати са на витамин E и благодарение на тях може да избегнете настинките и респираторните инфекции, които те носят след себе си.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай