Здраве и красота

Защо ни е нужна детоксикацията?

Достатъчно амбицирани ли сме да живеем дълго?

24.09.2013г. / 13 50ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки месец поне по веднъж ми се налага да пиша тази дума „детоксикация“, когато описвам за какво е полезна лунната диета. И чак сега я включих към речника на компютъра да не я подчертава като сгрешена или непозната дума.

Свързани статии

Други хора много по-често я използват, но за съжаление използването й само по себе си не води до нищо полезно. Дори еднократното чистене на организма по време на лунната диета е недостатъчно за истинска детоксикация, но все пак е по-добро от нищо, нали?

На български казано „детоксикация“ значи „изчистване“.

Това е метаболитен процес, при който тялото изхвърля вредните за него вещества. В други случаи не може да го направи достатъчно добре, защото ние постоянно вкарваме нови и нови отрови и то няма как да се пребори изцяло.

При детоксикацията тялото изхвърля токсините, които са най-общо казано два вида.

Ендотоксини:

Излишни хормони – При детоксикация тялото се стреми да нормализира хормоните. Знаем, че при дисбаланс някои хормони започват да се произвеждат в повече от необходимото и се появяват нежелани странични ефекти.

Междинни метаболити – те се натрупват, когато черният дроб не работи добре или е претоварен. Някои вещества трябва да бъдат преработени от черния дроб преди да бъдат изхвърлени от тялото, но когато има проблем, изхвърлянето им става трудно или невъзможно.

Свободните радикали – отново се натрупват в тялото и трябва да ги неутрализираме с антиоксиданти. Затова и често пишем – това е добър антиоксидант – яжте повече, другото се бори със свободните радикали – яжте и от него.

Емоциите – всъщност психическото състояние на човек определя и здравословното му. Не може да има крайно нещастен и стресиран човек, който да няма здравословни проблеми. Често казваме „Луд, та му лесно“, но всъщност не е така. Може би тук се крие истината за здравословните проблеми на българите (може и за други нации), но клюките, негативизмът, злобата, разрушават както нашето здраве, така и на тези към които ги насочваме. Чували ли сте някой да се оплаква „Разболях се заради шефката.“ Интересно е, че повече поразии върху здравето нанасят жените – шефки. Така че пазете емоциите си, защото те влияят на биохимичните процеси в тялото и могат да доведат до сериозни заболявания – хормонални дисбаланси и проблеми.

Екзотоксините:

Това са токсини, които приемаме с храната, лекарствата, от въздуха.

Пестициди и хербициди – приемаме ги със зеленчуците и плодовете.

Изкуствени подсладители и оцветители и др. – или така наречените вредни „Е-та“.

Пластмасови съдове и опаковки – съдържат токсини, но са част от ежедневието ни – пием вода от пластмасови шишета, купуваме храна в пластмасови кутии и трябва изцяло да пренастроим ежедневието и навиците си, за да не допускаме употребата им. Примерно винаги да си носим стъклено шише за вода (тежи много повече); да носим така наречените от едно време „котлеварки“ за храна – но пък как да сме сигурни, че и те не съдържат някой вреден метал и т. н. да не давам примери колко трудно е да живееш без пластмаса във века на пластмасата.

Бактерии и гъбички, които се съдържат в някои храни.

Лекарства – „Колкото помагат, два пъти повече вредят“, чували сте я и тази фраза. Започнеш ли веднъж с редовния прием на лекарства и здравето ти да зависи от това, не е особено добра новина. Затова не бива да се пият безразборно лекарства и трябва да се назначава щадяща терапия, така че да не се допуска лекарствата да разрушават здрави органи и нормални процеси в организма. Но за съжаление всеки трети може да ви разкаже подобна негативна опитност.

Почистващите препарати в дома и офиса – също съдържат вредни химикали, които натоварват организма. Затова и толкова често предлагаме чистенето на дома да се прави с други по-малко вредни продукти – като сода за хляб и лимон. Истината е, че голяма част от нас само си ги пишат тези неща и си ги четат, пък като стане въпрос за истинското чистене си купуват евтин препарат от магазина.

Химикали от козметични продукти – мажейки се постоянно с какво ли не против целулит, против бръчки, да не изгаряме от слънцето, всъщност постоянно вкарваме в тялото си различни токсини. Неслучайно американците си правят проучвания какво се съдържа в кръвта на различните прослойки в обществото.

Изгорелите газове от автомобилите – факт. В колкото по-мръсна среда живееш, толкова по-малко време ще издържиш. Няма защо да се чудим защо въпреки напредналата медицина продължителността на живота ни рязко спада. Явно все пак не сме толкова амбицирани да живеем дълго, колкото да живеем в цивилизацията, иначе нямаше да има такъв наплив в градовете, нали?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Даааа ( преди 10 години )
И аз съм си мислела, че е по-добре да живееш щастливо като млад, отколкото дълго и все стар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Изощо не искам да живея дълго - свързано е с толкова лишения и няма никакъв секс накрая: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар