Здраве и красота

Европа отбелязва Деня на експушача

„Експушачите са неудържими“

26.09.2013г. / 11 00ч.
Аз жената
Кулинарният ас и ТВ водещ Лео е сред лицата на кампанията у нас.

Кулинарният ас и ТВ водещ Лео е сред лицата на кампанията у нас.

На 26-ти септември 2013 г. се отбелязва първият в историята Ден на експушача във всички европейски държави членки, за да се отдаде заслуженото на тези, които са станали експушачи, както и на онези, които са направили първите крачки по пътя към отказването на цигарите.

Денят на експушача, който се провежда съвместно с Европейския институт за женско здраве (www.eurohealth.ie), е уникален ден за здравна информираност, който е важен компонент от кампанията на Европейската комисия (ЕК) „Експушачите са неудържими“ (www.exsmokers.eu).

Денят на екс пушача е първият ден за здравна информираност, който почита постиженията на експушачите навсякъде по света. Превръщайки 400 000 души, които се регистрираха за отказване на цигарите с безплатния инструмент за подобряване на здравословното състояние iCoach1 на „Експушачите са неудържими“, в ролеви модели, се надяваме хиляди други да се вдъхновят за отказване от навика.

Шампионката по тенис Виктория Азаренка и известният DJ Боб Синклер са сред водещите знаменитости, които обединиха усилия с Европейската комисия за отбелязването на първия Ден на експушача.

В честването вземат участие също и здравни организации, благотворителни организации и водещи работодатели, за да покажат, че отказването от тютюнопушенето е едно от най-трудните и съдбоносни решения, които един човек може да вземе, и че онези, които са спечелили своята битка срещу цигарите, трябва да бъдат аплодирани.

Кампанията „Експушачите са неудържими“, стартирана през 2011 г., е водеща кампания за ЕК, насочена към намаляване на годишния данък от 700 000 предотвратими смъртни случаи, свързани с тютюнопушенето в целия ЕС.2 „Екс пушачите са неудържими“, която е насочена по-специално към 28-те милиона пушачи в ЕС на възраст от 25 до 34 години, по един уникален начин измества фокуса встрани от натякването на опасностите, които цигарите крият, за да изтъкне ползите от отказването им. Научно обоснованият, безплатен инструмент на кампанията за подобряване на здравословното състояние, iCoach (www.exsmokers.eu), е наличен на всички езици на ЕС.

Допълнителни инициативи в страната:

На 26-ти септември на територията на цялата страна Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще реализират дейности, свързани с разпространение на информационни материали. В 18 РЗИ ще се провежда безплатно измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи и ще се популяризира използването на безплатния онлайн инструмент за отказване на цигарите iCoach. Всички тези дейности ще се реализират в централните части на областните градове в страната, а също така и на територията на университети, паркове, спортни съоръжения и други обществени места, в които имат достъп млади хора.

Свързани статии

РЗИ-Плевен организира редица инициативи на регионално ниво, чиято цел е да се обърне внимание на бившите пушачи, да се подкрепи поведението им като пример и чрез техния успех да се окуражат настоящите пушачи. На желаещите граждани в Долна Митрополия ще се дават необходимите консултации и ще се осигури достъп до използването на онлайн платформата iCoach, която е основен инструмент на кампанията на ЕК.

На 26-ти септември 2013 г. от 9:00 до 16:00 часа в сградата на Сити-център в гр. Ловеч експерти от Кабинета за отказване от тютюнопушене на РЗИ ще извършват измерване на въглероден оксид в издишан въздух и количество на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи.

РЗИ-Стара Загора в партньорство с доброволците от Клуб Млад Здравен Експерт и Асоциацията на студентите медици в България ще проведат рекламно-информационна акция на 26-ти септември от 10.00 до 12.00 ч. по главната улица бул. „Цар Симеон Велики“.

РЗИ-Благоевград ще се включи с информационно-скринингова кампания, рисуване на асфалт, предоставяне на информационни материали и регистрация в iCoach.

Столична РЗИ ще провежда спирометрични измервания на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта в МОЛ на бул. „Александър Стамболийски“.

Коментирай