Здраве и красота

10 признака на множествена склероза, за които да следите

МС е сред най-коварните заболявания

01.10.2013г. / 16 15ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

  • Болка

Повечето от хората с това заболяване се оплакват от директна болка в определени зони на тялото. Нейната причина са увредените от болестта нерви. Ако е такъв случаят, болка може да се изпитва в краката, ходилата или ръцете, дори в лицето.

  • Проблеми със зрението

Както изтръпването, така и влошеното зрение е сред честите симптоми на заболяването. Оплакванията могат да са от раздвоено виждане, замъглен поглед или болка в очите.

  • Сексуални проблеми
Свързани статии

Има няколко вида сексуални проблеми, които могат да се свържат със заболяването. Едната форма на сексуална дисфункция е директно неврологично увреждане на нервната система. При жените това се проявява като загуба на чувствителност в интимната зона, загуба на овлажняване на влагалището и невъзможност да се стигне до оргазъм. При мъжете пък може да се изрази в невъзможност да получат ерекция. В допълнение към тези проблеми се среща и липса на желание за секс.

  • Безпричинно раздразнение

Или както го наричат „бедният втори братовчед на депресията“. Често тягостно усещане, че нищо не е наред, чувство на безпокойство и непрекъснато раздразнение са чести симптоми, за които е добре да внимавате.

  • Нарушения в говора

До 40% от хората с МС имат затруднения с гласа или речта. Симптомите могат да бъдат объркване на думи, размяна на букви в речта, твърде високо говорене или пък твърде ниско, но да е необичайно за човека.

 

 

Коментирай