Здраве и красота

Рисковите фактори за поява на остеопороза

Само 4% от почти половин милион жени в България с остеопороза се лекуват

16.10.2013г. / 15 30ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

За намаляване на риска от остеопороза и фрактура вследствие на развитието й, се препоръчват 30-40 минути физическа активност на ден, здравословна диета, отказване от вредни навици като тютюнопушене и алкохол, идентифициране на индивидуалните рискове и консултация с лекар за определяне на фрактурен риск и евентуално лечение.

Във връзка с всичко посочено по-горе и конкретно по повод Световния ден за борба с остеопорозата Национална пациентска организация планира да реализира на 22 октомври (вторник) от 10 до 16 ч. скринингова акция сред служителите на Столична община, в рамките на която ще бъде правено измерване на костната плътност на служителите на администрацията. Тази информация изнесе д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация.

Д-р Хасърджиев допълни, че като последваща инициатива, от началото на новата година ще стартира факултет „Остеопороза“ в рамките на програмата „Университет за пациенти“ на Национална пациентска организация. Програмата ще се състои в провеждането на индивидуални обучителни беседи от 30 специалисти (ревматолози и ендокринолози) в доболничната помощ.

Целта е да се разработи цялостна програма за обучение и помощ на пациентите с остеопороза, основни акценти от която ще бъдат да се обясни на пациентите значението на стриктното придържане към назначената от специалист терапия от гледна точка на пълноценното и ефективно контролиране на заболяването. По този начин се цели ограничаване на възможността както за прогресиране на заболяването, така и за настъпване на усложнения от него.

Коментирай