Здраве и красота

Физически активности по време на менопауза

Зумба и йога

22.10.2013г. / 17 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Менопаузата е процес, който рано или късно настъпва при всяка жена. Той не се случва изведнъж, а постепенно. Обикновено настъпва около 45-ата, 51-та година, но нерядко може да настъпи, когато жената е на възраст малко след 30 години.

Симптомите, които подсказват за менопауза най-често са потене, промени в настроението, депресия, необичайно вагинално кървене, горещи вълни. В някои случаи менопаузата може да отключи сърдечни проблеми и остеопороза. Физическата активност е здраве през целия живот на човек. Тя може да намали неразположенията през менопаузата. Ето кои активности биха се отразили добре на дамите.

Ходене

Ходенето е вид аеробна тренировка. Обуйте удобни обувки, вземете със себе си вода или свеж сок за пиене и ходете. Ходете из планината, парка. Доказано е, че аеробните тренировки могат да подобрят настроението и да отдалечат депресията.

Едни от първите неразположения по време на менопауза са именно промяната в настроението и депресията.

Плуване

Това е другата спортна активност след ходенето, която се препоръчва на жени в менопауза. Грижи се не само за здравето на ставите, но и за доброто настроение. Какво ще кажете за няколко минути в час по водна аеробика?

Упражнения с тежести

Всяка дама трябва да има у дома леки гирички, с които да прави ежедневни упражнения за стягане на гърба, ръцете и гърдите. Натоварванията с тях могат да помогнат за заздравяването на костите ви. Ако сте любители на тениса сега е момента да му се отдадете. За предпочитане е да пропуснете асансьора и да изкачвате стъпалата.

Тай чи

Това е популярна форма на бойните изкуства, разработена в древен Китай. Наричат го още медитация в движение. Има отпускащ ефект. Докато изпълнявате бавно и плавно движенията от тай чи, вие дишате дълбоко. Изследвания показват, че с тай чи може да повишите вашата гъвкавост и сила, да намалите кръвното налягане и да имате спокоен сън.

Свързани статии

Йога

Часовете по йога ще се отразят изключително добре. С нея ви е ще повишите вашето либидо, концентрация, увереност. Ще намалите стреса, ще подобрите дишането си и като цяло ще се чувствате много по-добре.

Зумба

Това е чудесен начин да се разтоварите и да забравите грижите. Упражнения вдъхновени от салса, меренге ще ви помогнат да надвиете промените в настроението и да запазите добрата фигура.

Докато човек е млад, не се замисля често за менопауза, за по-напреднала възраст, но ако преди това спазва съответния начин на живот, не пренебрегва движението и правилното хранене, то тези му усилия ще бъдат възнаградени многократно, когато му дойде времето.

Коментирай