Здраве и красота

Какви вреди нанасят цигарите върху женската красота

Намалява колагена в кожата

05.11.2013г. / 11 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Повечето от дамите, които пушат, рядко се замислят за вредите, които нанася тютюнопушенето на тяхната красота. Освен че дехидратира кожата и я лишава от кислород, щетите, които нанася на женската красота не спират дотук. Вижте няколко причини, които да ви накарат да се откажете или намалите този вреден навик.

Добавяте няколко години отгоре във визията си

Освен слънчевите лъчи, никотинът също може да добави няколко години към това как изглеждате. Според дерматолози последиците от тютюнопушенето са значителни. Когато пушите, огромно количество свободни радикали се произвеждат в белите дробове, които след това предизвикват възпалителна реакция, която циркулира в целия организъм.

Бръчки

За пушачите са характерни фини бръчици, които се появяват над горната устна.

Пушенето разрушава колагена в кожата

Цигареният дим съдържа над 4000 токсини. Много от тях се абсорбират директно в кръвния поток. Тютюнопушенето причинява свиване на кръвоносните съдове в горния слой на кожата, което намалява кислорода в кръвта. Това от своя страна е причина за намаляването на колагена в кожата. Освен това кожата губи своя блясък и свеж тен и става по-сива и жълта.

Кожата става по-тънка

Специалисти споделят, че кожата на пушача обикновено е по-тънка поради влошено кръвообращение. След проведени тестове върху кожа на пушачи и непушачи учените са установили, че при пушачите кожата е с ¼ по-тънка. Друг неприятен проблем, който се получава в следствие на лошата циркулация на кръвта са тъмните кръгове и торбичките под очите.

Пушенето влияе на ендокринната система

Тютюнопушенето би могло да създаде хормонален дисбаланс в нивата на хормоните при дамите, което може да доведе до промени във фигурата им.

Жълти пръсти и жълти зъби

Оцветяването на пръстите и ноктите на ръцете е типично за пушачите. Промяната в цвета на зъбите определено се забелязва по-често. Те губят своята белота и блясък.

По-тънка коса

Според учени токсичните химикали, които се съдържат в цигарения дим могат да увредят ДНК на космените фоликули.

Резултатът е по-тънка коса, която побелява и по-рано, отколкото при непушачите. Като допълнение към вредите от цигарите върху женската красота, те крият риск и за мъжете, които също са изложени на по-голяма вероятност от загуба на коса.

Свързани статии

Рак на кожата

Пушенето е водеща причина за появата на рак на белите дробове, рак на устата, рак на гърлото, рак на кожата. Според изследвания пушачите са изложени на по-голям риск от образуването на плоскоклетъчен карцином (втори по разпространение вид рак на кожата), отколкото тези, които не пушат.

Стриите

Стриите са неприятен проблем за женската красота. Те по-често се появяват по време или след бременност, при спазване на диети. Освен типа кожа, никотинът също може да допринесе за тяхната поява. Той уврежда съединителната тъкан на кожата, което я кара да губи своята еластичност и здравина.

Катаракта

Рискът от това заболяване на очите се увеличава значително при пушачите. Пушенето на цигари нанася оксидативен стрес върху лещата на окото.

Коментирай
Свободно време