Здраве и красота

В кои часове на деня е най-добре да се пие кафе?

Сутрин!

08.11.2013г. / 10 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Повечето от нас започват деня си с чаша ароматно кафе. Някои са ранобудни, докато други предпочитат по-дългите часове сън. Според учени най-доброто време за сутрешната чаша кафе е между 9.30 и 11.30 ч. Този интервал е посочен като ключов, заради взаимодействието на кофеина с хормон, който произвежда тялото ни, наречен кортизол.

Кортизол е хормон, който се произвежда в големи количества и в стресови ситуации помага за по-добрата концентрация, намалява усещането за болка, помага за това глюкозата да се превърне в енергия, помага за синхронизирането на редица процеси в тялото.

Свързани статии

Според учените има тясна връзка между кофеина и производството на кортизол. В ранните часове на деня между 8 и 9 часа неговите нива са по-високи и се задържат такива до един час след събуждането. Ако хората пият кафе в часовете между 9.30 и 11.30 часа, те ще могат да повишат своята бдителност.

Според други учени пиенето на кафе в следобедните часове може да компенсира пропуските в бдителността от по-ранните часове на деня. Разбира се, кафето в по-късните часове на деня освен, че ще повиши вашата концентрация благодарение на това, че се отделя повече кортизол, може да наруши и качеството на съня.

Учените отбелязват, че в зависимост от това в колко часа се събужда всеки от нас се определя и неговият пик на отделяне на кортизол. Ако сте от ранобудните изпийте вашата първа чаша кафе в часовете до 11:30 часа, за да повишите вашите концентрация и бдителност.

Коментирай