Здраве и красота

За желаещите да дарят кръв

Кампанията „БлагоДаря“ продължава в Сити Център София

07.11.2013г. / 15 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

На 9 и 10 ноември от 11.00 до 16.00 часа мобилен екип за кръводаряване на Националния център по трансфузионна хематология отново ще бъде на разположение на всички желаещи да дарят кръв в Сити център София.

В предишната инициатива, която се проведе на 5 и 6 октомври се включиха 50 души, а 36 от тях дариха кръв в помощ на тежко болни и пострадали пациенти.

Свързани статии

„Благодарим на всеки от Вас, скъпи кръводарители, за добротата и щедростта, за дарената от Вас кръв, за споделената грижа към нуждаещите се хора в България“, каза Евелина Динкова от НЦТХ. Кръводаряването е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност към всеки, който страда от тежко заболяване или е пострадал при инцидент. Възпитаването и формирането на трайно позитивно отношение към доброволното кръводаряване ще помогне за успешно преодоляване на ситуации свързани с недостиг на кръв и кръвни продукти. Екипите на НЦТХ отново ще работят на територията на Сити център София на 9 и 10 ноември 2013 от 11.00 до 16.00 часа. Важно е да знаете: Каква е процедурата за даряване на кръв? Попълва се въпросник относно вашето здравословно състояние.

Следват:

- Преглед и личен разговор с лекар.

- Предварително изследване на кандидат кръводарителя – вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

-Количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в който тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той поддържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни. Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект. Описаната процедура трае най-много 40 мин.

Не забравяйте, че чрез кръводаряване не може да се заразите от никакви болести!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
галиана георгиева ( преди 10 години )
здравейте мили хора всяка капка крьв е една надежда за живот много се надявам да спася моята майка тя е в НБАЛ-----БУРГАС парва частна болница благодаря от сарце нека бог да е с вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
галиана георгиева ( преди 10 години )
мили хора ---- добри хора нуждая се спешно от вашата помощ да спасим моята майка която е с диагноза чернодробна цероза и спешно се нуждае от крьвопреливане всеки божии ден се моля на бог да намеря добри сьрца и знам че някьде там ви има благодаря ви много от името иванка генова на коледа стават чудеса весели празници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар