Здраве и красота

Домашни лекове при кашлица и болно гърло

Билки за кашлица и болно гърло

12.11.2013г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Кашлицата и болното гърло са най-честите неразположения при настинка и грип. Често когато ги лекувате се налага да сменяте няколко медикамента, докато попаднете на подходящия, който ще намали болките и възпалението. Успоредно с лечението назначено ви от лекар, е добре да прилагате и домашни лекове за кашлица и болно гърло.

При кашлица

Сварете 200 мл мляко. Докато е още вряло сложете в него няколко парчета лук. Оставете ги да се накиснат 15 минути, прецедете и изпийте. Може да добавите и мед на вкус.

Направете отвара от 50 г живовляк и 50 г мащерка. Отварата пийте топла по 3-4 пъти на ден.

В един литър вряща вода запарете 50 г ментови листа, по възможност пресни. Оставете ги да се запарят 15 минути и прецедете. Получената отвара пийте по 3 пъти на ден няколко минути преди хранене.

В един литър вряща вода сложете около 10 скилидки чесън, които трябва да са обелени и нарязани. Трябва да врат около 15 минути. След това получената отвара се прецежда и към нея се добавя мед на вкус. Пие се по една супена лъжица преди хранене.

В 100 мл вода сложете чаена лъжичка смлян черен пипер. Сместа трябва да ври няколко минути. След като изстине се пие 3 пъти дневно по няколко глътки.

Свързани статии

Болно гърло

Направете отвара от 3 супени лъжици лайка и 1 супена лъжица липов цвят. С получената отвара правете гаргара по 4-5 пъти на ден. Отварата трябва да е хладка.

В 600 мл вода сложете лъжица смрадлика, листа от къпина, бял равнец, невен, жълт кантарион, и лайка. Получената отвара се прецежда и се прави гаргара с нея 3 пъти на ден.

Направете отвара от мащерка. В 400 мл вода сложете 2 супени лъжици от билката. След като отварата изстине се прави гаргара по 4-5 пъти на ден.

Коментирай