Здраве и красота

Повече мъже са новоинфектираните с ХИВ у нас

Тенденцията показва по-голям брой на заразени мъже, отколкото жени

23.11.2013г. / 10 38ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

След успешното провеждане на Седмица за изследване за ХИВ в Англия през 2012 г. около Световния ден за борба със СПИН – 1-ви декември, множество неправителствени организации в Европа, ангажирани в борбата с ХИВ/СПИН, се обединяват около идеята, че организирането на подобна седмица на европейско ниво би било ефективен начин за насърчаване на изследването за ХИВ и подобряване на достъпа до безплатно, анонимно изследване в Европа.

Европейската седмица за изследване за ХИВ се ръководи от HIV in Europe – паневропейска платформа, учредена в Брюксел през 2007 г., с цел обмен на идеи и извършване на съвместни дейности за подобряване на ранната диагностика и лечение на ХИВ в Европа. Ръководи се от независима група експерти, специалисти по обществено здраве, представители на гражданското общество, държавните органи и европейските органи за обществено здравеопазване.

През 2013 г. инициативата ще бъде проведена в цяла Европа, като близо 400 партньорски организации ще осъществяват различни дейности за повишаване информираността на хората относно ХИВ/СПИН и насърчаване на скрининговите изследвания.

Основните цели на инициативата са обвързани с: повишаване информираността на хората за начините, по които се предава ХИВ и методите за превенция, повишаване броя на хората, които знаят своя ХИВ статус, предоставяне на безплатни и анонимни консултации на всички желаещи, разрушаване на стигмите, свързани със заболяването, намаляване броя на късно диагностицираните носители на вируса.

Данни за разпространението на ХИВ

Свързани статии

Между 30 и 50% от всички 2,3 милиона души, живеещи с ХИВ в Европа, не знаят, че са ХИВ-позитивни. Близо 50% от ХИВ-позитивните биват късно диагностицирани. Това води до ненавременно започване на лечението, невъзможност за превенция на разпространението на вируса, икономически и социални загуби.

Данни на Министерство на здравеопазването сочат, че в България официално са регистрирани общо 1 753 лица с ХИВ инфекция, като от началото на годината до 13 август 2013 г. са открити нови 123 серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новоинфектираните мъже да е почти три пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени – 97 мъже, срещу 26 жени.

Според данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. За България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време