Здраве и красота

Как да запазим кожата и косата си свежи през зимата?

10 неща, на които трябва да обърнем внимание

06.12.2013г. / 16 51ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

През зимните студове, увити в шал и шапка, често забравяме колко е важно да поддържаме кожата и косата си здрави и хидратирани. Вредните влияния на ниските температури и леденият вятър биха били пагубни за блестящия ви външен вид. Предлагаме ви 10 съвета, с които да заблестите през зимата!

1. Избягвайте пенливите почистващи средства. Може да са скъпи и да изглеждат качествени, но пресушават кожата. Оптималното за здравата кожа количество на натриев лаурил сулфат в един продукт не трябва да надхвърля 1%.

2. Ексфолирайте нежно. Използвайте гел за измиване с не повече от 5% салицилова киселина два до три пъти седмично. За чувствителна кожа може да разредите със същото количество вода.

3. Успокойте скалпа си. Ще се отървете от сухотата и дразненето ако използвате шампоани и балсами с 5 или по-малко съставки. Колкото по-малко съставки има в един продукт за коса, толкова по-малък е шансът някоя от тях да ви причини неудобства. Ако имате проблем с пърхота, използвайте шампоан с цинк.

4. Вземете си освежаващ душ. Почистете кожата с хидратиращ душ-гел, използвайте ексфолираща гъба. Почистете с хладка вода, не гореща, не повече от пет минути. След като подсушите се намажете веднага с хидратиращ лосион за тяло.

Свързани статии

5. Избирайте добри хидратиращи продукти. За предпочитане е да съдържат хиалуронова киселина или растителни серамиди.

6. Превключете на зимна вълна своята козметика. Изберете продукти, които проникват по-дълбоко в кожата и са по-подходящи в зимни условия. Необходим е серум, който да хидратира по-мощно от обикновените козметични продукти. Завършете с лосион за много суха кожа.

7. За справяне с прекалената руменина по лицето, вследствие на студа, потърсете съставки, които са полезни в тези случаи. Такива са маслата от билката женско биле, ший, също така кофеинът. Те облекчават зачервяванията и изпръхването на кожата.

8. Използвайте кремове с ретинол целогодишно. Действието му срещу стареенето е изключително полезно. Редувайте дневен и нощен крем за по-добри резултати.

9. Правете подхранваща маска на лицето и косата си поне веднъж седмично. Продуктите със силно проникваща формула хидратират дълготрайно и придават здрав вид. Екстракт от тиква или зелен чай в комбинация с антиоксиданти е изключително добра рецепта за справяне със сухотата.

10. Освежете диетата си. Намалете кофеина и алкохола. Подхранването отвътре навън е също толкова важно, колкото и употребата на подходяща козметика. Увеличете приема на антиоксиданти, пресни плодове и зеленчуци.

Ако следвате съветите на специалистите, няма да сбъркате! Бъдете неотразими дори и през зимата!

Коментирай