Здраве и красота

Как да намалите изпотяването и неприятната миризма?

С ябълков оцет

12.12.2013г. / 14 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В човешкото тяло има два вида потни жлези. Първият вид се нарича екринни потни жлези и те са разположени навсякъде по повърхността на кожата. Вторият вид се нарича апокринни потни жлези и те се намират главно под мишниците и слабините. Екринните жлези съдържат 20% вода и веднага след раждането започват да произвеждат пот. Те действат и като терморегулатор на тялото.

Апокринните жлези започват да работят активно през пубертета, тъй като те са свързани с хормоните. Те съдържат много вода и протеините и хормоните в човешкото тяло са отговорни за миризмата, която те отделят. Потенето е естествен биохимичен механизъм на човешкото тяло. Но в същото време може да се дължи на редица фактори като:

  • физически труд или тренировка
  • стрес
  • хормонален дисбаланс
  • хранене – приемането на повече мазни меса и мазни храни може да доведе до прекомерно и миризливо изпотяване
  • консумация на алкохол
  • наднормено тегло
  • някои заболявания като диабет
  • преди месечен цикъл и други

В много от случаите, независимо че човек поддържа добра хигиена, се наблюдава по-интензивно изпотяване, което е съпроводено с неприятна миризма. Има редица медицински препарати, които могат да намалят нежеланото изпотяване, но има и природни средства, които също работят добре върху този проблем. Кои са? Запишете си тези съвети за натурална грижа. Правете ги редовно, за да намалите изпотяването и неприятната миризма.

Доматен сок

Важно е да ползвате натурален доматен сок, а не такъв от кутия. Консумирайте всекидневно от него и го нанасяйте с памучен тампон върху мишниците, вечер преди да вземете душ. Оставете го да действа 10 минути и може да се измиете както обикновено.

Ябълков оцет

Той отлично контролира изпотяването. Нанесете малко количество под мишниците, след като сте си взели душ. Оцетната киселина възпрепятства бактериите, отговорни за неприятната миризма.

Царевично нишесте

То може да бъде използвано вместо пудра за тяло или дезодорант. Нанесете финия прах с леки потупващи движения под мишниците.

Картофи

Картофите вършат чудеса върху кожата. Премахват не само отоците и тъмните петна, но и намаляват изпотяването. Нарежете един картоф на парчета и го натрийте под мишниците.

Масло от чаено дърво

То има стягащо и противогъбично действие върху кожата. Нанесете малко количество под мишниците и други области на тялото, в които се потите повече от нормално. За предпочитане е да го използвате вечер след душ.

Свързани статии

Сода със зелен чай

Зеленият чай е полезен както вътрешно, така и външно. Направете паста от сода за хляб с малко количество зелен чай. Нанесете я върху кожата и оставете да действа 15 минути, след това изплакнете. Содата за хляб може да се използва и като сух дезодорант. Но бъдете внимателни с нея, тъй като тя действа малко по -агресивно върху кожата.

Репей

Всекидневно пийте чай от репей. Билката има способността да намалява секретирането на потните жлези.

Освен тези домашни трикове е добре да спазвате здравословен начин на хранене. Да намалите мазните и преработени храни. Избягвайте консумацията на кайма, лук, чесън, алкохол и други. Носете дрехи от естествени материи, които няма да дразнят кожата ви и няма да предизвикат нежелано изпотяване. !

Коментирай