Здраве и красота

5 причини защо диетите не действат

Изборът на подходящ хранителен режим е от съществено значение

14.01.2014г. / 18 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

В началото на новата година е много подходящо да се захванете с нови начинания, да се отърсите от стари вредни навици и най-вече – да се отървете от излишните килограми, натрупани покрай празничните софри. Да, обаче много често диетите не действат! Ние ще ви разкрием защо.

Не избирате подходящата диета за вашия организъм

Това е често срещана грешка, която повечето хора правят. Следват модели, които се представят като универсални и даващи бърз ефект, но се чудите защо при вас не само че нямат ефект, а понякога дори се получава обратно действие! Така е, именно защото не отговарят на индивидуалните ви нужди.

Режимите на изключване на въглехидратите са най-бързи и ефективни, веган моделът на хранене, безглутеновата диета, детоксикиращите хранителни режими – всички те са драстични и това, че се използват масово не означава, че са здравословни и подходящи за вас. Неслучайно специалистите съветват винаги отслабването да става под наблюдение на диетолог, който да изготви режим специално за вас.

Липсата изцяло на въглехидрати, например, е особено вредна, тъй като голяма част от енергията постепенно намалява в организма ви и вие започвате силно да усещате обща неразположеност, умора, липса на концентрация на работното място. Някои диети за бързо сваляне на килограми подтикват към напълно изключване на плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни. Мозъкът и централната ви нервна система просто няма да работят правилно, тъй като ще изразходвате много енергия, а същевременно няма да получавате така необходимите хранителни вещества.

И след като един такъв прекалено драстичен и обобщен хранителен режим не е изготвен индивидуално за вас, той няма да даде търсения ефект, а тъкмо обратното! Като нищо може и да качите някое друго кило върху вашите, и без това излишни килограми.

Бързо редуциране на теглото

Вече споменахме колко погрешно е скоростното сваляне на килограми. То е толкова вредно, колкото и следването на хаотичен режим. Сигурни сме, че всяка жена е имала моменти, в които е гладувала денонощно и въпреки това загубата на тегло е бавна и почти незабележима. Това е ужасно демотивиращо и кара изгладнялата ви душа да жадува да отвори хладилника и целия да го погълне!

Ако сте си поставили за цел да свалите 10 килограма за 2 седмици и формулата не сработва, не се отчайвайте и не си мислете, че подходът ви е задължително неподходящ. Най-често бързите диети не спомагат за действително редуциране на мастната тъкан в организма ви, а просто улесняват загубата на вода. Това дава заблуждаващи резултати. Така че фокусирайте се върху това да обичате тялото си и да му дадете повече време да започне да се настройва на новата вълна. Така и ефектът ще е пълноценен.

Подуване

Избрали сте да се посветите на здравословен режим на хранене, който включва богат прием на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки – изобщо възможно най-полезните вещества, които една диета може да включва! И се появява онзи ужасен, отвратителен и сломяващ страничен ефект – подуването на корема! Когато коремът ви е подут се чувствате сякаш колкото и килограми да свалите това няма никакво значение.

Това е така, защото фибрите са трудно смилаеми за храносмилателния тракт и е необходимо повече време, за да бъдат разградени. Когато драстично промените режима си това се отразява стресово на тялото ви. Ако съумеете да спазите този режим продължително времеи да пиете по-големи количества вода, постепенно този страничен ефект ще отшуми.

Свързани статии

Липса на подкрепа

Няма по-неприятно нещо от това да се мъчите да вкарате закръгленото си дупе отново в джинсите от гимназията, които пазите като мотивиращ начин да отслабнете, а околните да не ви оказват никаква подкрепа! Вие гладувате вече седмици наред, а всички около вас се тъпчат с торти, пасти, кифлички, бонбони... Или поне на вас ви се струва, че непрекъснато се тъпчат, защото просто сетивата ви са изострени до краен предел.
Много по-лесно е да се справим с излишните килограми, когато го правим с някого или цялото семейство (в най-добрия случай). Но уви, това рядко се случва.

Вкусването на „забранения плод“

Всеки е имал моменти на слабост по време на протяжен и мъчителен хранителен режим. Когато се лишавате от нещо, то става все по-желано. Идва ден, в който не издържате на напрежението и изяждате цял шоколад, или дори само един бонбон да е, това според диетолозите си е вредна крачка назад за организма.

Дори когато сте постигнали желания ефект, фигурата ви изглежда прекрасно, килограмите ви са на оптималното ниво, не е добре да злоупотребявате с „опасните“ храни, които бързо могат да ви върнат на старта. Знаем, че е трудно, но се опитайте да овладеете страстта си към забранените храни. За ваше добро е!

Коментирай