Здраве и красота

Ползите от нощното хапване

В кои случаи късното хранене се превръща в правилната стратегия за отслабване?

26.01.2014г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Ако поне веднъж сте спазвали диета, знаете, че храненето вечер след определен час и храненето през нощта не трябва да се случват, ако искате диетата да има успешни резултати. Но според специалисти, яденето на определени храни в късните часове всъщност може да се окаже правилната формула за по-бързото сваляне на излишните килограми.

Ако в диетата ви пише да спрете с храната след 20:00 часа физиологически нищо не се случва магически в дадения час. Това се препоръчва, тъй като нощно време хората са по-малко активни и изгарят по-малко калории. В допълнение ранният час на вечерята може да направи така, че вие да приемете много повече калории от необходимото, за да се чувствате по-сити през вечерта и нощта.

Според специалисти храненето през нощта не е лошо при правилните обстоятелства. Това означава, че в тези часове трябва да пропускате консумирането на тежки, мазни и други нездравословни храни.

Но в кои случаи късното хранене се превръща в правилната стратегия за отслабване?

Приемът на храни с нисък гликемичен индекс може да помогне за контролирането на кръвната захар при сутрешното приемане на храната.Изследване публикувано в American Journal of Clinical Nutrition установи, че това какво човек консумира на вечеря може да повлияе на това как тялото ви реагира на това, което приемате на закуска.

Оптимизирането на контрола на кръвната захар е важно не само за подобряване на загуба на тегло, но също така и за цялостното здраве. Вечеря, която ще ви помогне по-добре да контролирате своята кръвна захар сутрин е полезната леща, черен боб, зеленчуци, сладки картофи, пилешки гърди или риба.

Има въглехидрати, които не се превръщат в мазнини дори консумирани в късните часове на деня. Въглехидратите са важни храни особено след тренировка, за да могат мускулите ви да се възстановят. Много хора пропускат храненето след спорт, което не е правилно. Подходящата храна доставя необходимите хранителни вещества на мускулите за тяхното възстановяване.

Много хора смятат, че приемането на въглехидрати на вечеря или в нощните похапвания се натрупват като мазнини дори и след като през деня или вечерта сте тренирали. Това е погрешно. След 45 минути след края на тренировката е хубаво да хапнете банани или сладки картофи, които ще доставят необходимата енергия на вашето тяло. Тези храни са подходящи и за късно хапване.

Свързани статии

Яденето на въглехидрати през нощта може да помогне за контрол на глада

Едно скорошно проучване установи, че приемането на въглехидрати през нощта може действително да ви помогне да контролирате апетита си през целия ден. В проучване публикувано през 2011 в Obesity and Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases се съобщава, че късното консумиране на въглехидрати може да помогне в борбата с глада. В тестовете са участвали 63 души с диагноза затлъстяване.

Първата група са консумирали през целия ден въглехидрати, а втората група са приемали от тях предимно вечерно време. Именно втората група е постигнала успех в контрола на глада. Способността да контролирате глада е ключова стратегия за дългосрочен успех в загубата на тегло.

Протеините преди лягане могат да ви помогнат да изградите мускули, докато спите

Мит е че докато спите храната ви не се смила. Докато спите процесите в тялото ви няма как да спрат да се случват. Голяма част от културистите непосредствено преди лягане приемат храни, богати на протеини като прясно мляко, сирене, кисело мляко и протеин на прах, което дава тласък на изграждането на мускули по време на сън.

Коментирай