Здраве и красота

Съществена грижа за кожата – кои са основните стъпки?

Не само хидратирането е важно!

02.02.2014г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Много често пропускаме основни стъпки в грижата за кожата ни. И не само пропускаме, но понякога даже изобщо не обръщаме внимание на сигналите, които тя ни изпраща. Съществуват няколко основни стъпки, които да следваме, за да се радваме на здрава и блестяща кожа.

За да има ефект е необходимо постоянство. Не става дума за някакъв курс на лечение или заздравяване. Грижата за красивата кожа изисква постоянство и стриктност. Особено в студените зимни дни!

Почистване

Почистването е най-основният момент по отношение на здравата кожа. То не означава само премахване на замърсяванията от кожата и мазнината от порите, то я подготвя за следващите продукти, с които е добре да я третирате. Така активните съставки ще проникнат по-дълбоко и ефектът ще е по-силен.

Не всички почистващи препарати са еднакви, имайте го предвид. На първо място е хубаво да избягвате такива със сапун. Той я изсушава прекалено и провокира отделянето на допълнителни количества себум. Ако държите да използвате сапун, избирайте такъв с неутрално pH.

За суха и чувствителна кожа употребявайте продукти без съдържание на алкохол. Мазните кожи имат нужда от препарати с киселинен характер.

Вода

По-голямата част от човешкото тяло всъщност са течности. Водата е необходима за извеждане на токсините от организма. Тя е изключително важна при абсорбирането на хранителните вещества, отделянето, хидратирането – изобщо без вода съществуването на организма е немислимо.

Водата помага на кожата да изглежда свежа и млада, както и за отстраняване на замърсяванията. Добре овлажнената кожа е по-малко вероятно да развие възпалителни процеси, като акне например.

За да поддържате добре хидратирани кожата и тялото си е препоръчително да приемате около 2 литра вода на ден.

Мастни киселини

Те са незаменими за здравето на кожата. Спомагат за заздравяването на мембраните на клетките, което спомага задържането на хранителните вещества за по-дълго. Също така предпазват кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи.

Коментирай