Здраве и красота

Храни, които повишават енергията през зимата

Кафяв ориз и...

02.02.2014г. / 12 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки знае колко е трудно да се поддържа здравословно тегло. Неправилната диета винаги се отразява на това дали се чувствате изпълнени с енергия или по-често усещате умора.

От друга страна прекалената консумация на тестени закуски, бял хляб и преработени храни, също може да е причина за намаляване на енергийните нива. Споделяме списък с няколко полезни храни и напитки, които ще ви направят по-здрави и ще помогнат винаги да се чувствате изпълнени с енергия и през зимата.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е богат на полезни въглехидрати и консумиран в обедното меню ще ви поддържа енергизирани през останалата част от деня. Той е и добър източник на магнезий, който играе важна роля в производството на енергия. Една чаша кафяв ориз съдържа около 25% магнезий.

Билков чай

Билковите чайове не само ще ви направят по-здрави и ще засилят функциите на имунната система, но и ще помогнат да поддържате високи енергийни нива. Едни от най-добрите билки, които се препоръчват за повече енергия са лайка, мента, зелен чай.

Яйца

Яйцата са храна, богата на витамин А, калий, витамини от групата В, биотин и протеини, с която може да започвате деня си. Яйцата съдържат протеини, които се разграждат бавно от храносмилателната система. А бавното разграждане ви осигурява енергия за по-дълго време.

Риба

Със сигурност знаете за предимствата на рибата и нейната полза за здравето на сърцето и очите. Консумирането на риба е сигурен начин, с който да дадете тласък на вашите енергийни нива. Хапвайте повече мазни риби като сьомга и скумрия, които съдържат омега 3 мастни киселини, важни за общото ви здраве, но също така и за енергия. Те са необходими за енергията на вашите мускули и за повишаване метаболизма. Стремете се да ядете риба два пъти седмично за оптимални нива на енергия.

Свързани статии

Растения от семейство бобови

Пред вас се открива разнообразие от полезни храни като леща, черен и други видове боб и нахут. Бобовите растения са с високо съдържание на фибри. Това ще помогне за стабилизирането на кръвната захар и ще предотврати усещането за слабост и умора. Освен това витамините и минералите, които съдържат бобовите растения се грижат за здравето на сърцето и мозъка.

Овесени ядки

Те не са просто здравословна и диетична закуска, а чудесен източник на фибри, витамини и минерали. Овесените ядки също се разграждат бавно до глюкоза. Това ви осигурява постоянен поток от енергия и вие се чувствате и по-дълго време сити.

Плодове

Плодовете спадат към групите на така наречените прости въглехидрати. Може да ги консумирате самостоятелно или да ги комбинирате с протеини, за да запазите нивата на кръвната захар стабилни и винаги да се чувствате енергизирани. Едни от най-подходящите плодове са ябълките и бананите.

Коментирай