Здраве и красота

Херпес – алтернативни методи за облекчаване на симптомите

... и превенция на повторни прояви

03.02.2014г. / 15 15ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Херпесът е инфекциозно заболяване, причинено от два вида вируси – herpes simplex тип I и тип II. Веднъж заразени, пациентите носят латентната зараза в организма си, която може да се прояви отново при спад в имунната система.

Вирусът от тип I засяга кожата, най-често устата, устната лигавица, а в някои случаи и очите. Проявява се с кожни мехури, болки в устата, подуване, болезнени язви, парене и изтръпване в определени кожни участъци.

Вторият тип херпес засяга гениталната област и по-специално лигавиците на половите органи. Протича с парене, раздразненост и болезненост по засегнатите участъци, изтръпване, сърбеж, образуват се мехурчета, които постепенно се разрастват и след спукването им образуват болезнени рани.

За съжаление, все още не е открито лечение, което напълно да елиминира херпесната инфекция. Съществуват някои препарати, които тушират заболяването в острата му форма, но вирусът остава латентен в организма до следващата му проява.

Ако страдате от този проблем, но ви е омръзнало да поглъщате и да се мажете с конвенционални лекарства, можете да опитате някои алтернативни методи, които също повлияват добре острите форми на заболяването и помагат за по-бързото му затихване.

Освен това има някои начини, които ще ви помогнат да се предпазите от повторна проява на болестта или да удължите интервалите между клиничната изява на инфекцията.

Алтернативно лечение

Ехинацея

Това природно богатство се използва от векове в борбата срещу настинките и вирусите, за подпомагане на имунната система, а напоследък придоби популярност и в борбата с херпесната инфекция. Ехинацеята може да се приема под формата на отвара, прясно изцеден сок от растението, като екстракт или като концентриран разтвор.

Въпреки че не съществува научно обосновано твърдение, че ехинацеята помага при херпес, много пациенти съобщават за облекчаване на симптомите след употребата й.

Сода за хляб

Содата бикарбонат е подходяща за облекчаване и засушаване на раните, причинени от херпесния вирус. Тя помага сълзящите и влажни кожни лезии да се засушат и по-бързо да образуват коричка. Това ускорява затихването на проявата на заразата и има абсорбиращо въздействие.

Охладена чаена торбичка

Черният чай или по-скоро танините в него, помагат в облекчаването на кожните рани при обострената форма на херпеса.

Загрейте водата докато заври, потопете чаената торбичка за 2-3 минути във врящата вода, след това я извадете и я охладете под течаща студена вода. Изстискайте я от водата и я поставете върху лезиите. Хубаво е да постои така за около 10 минути. След това подсушете мястото с мека кърпа.

Алое Вера

Можете да използвате кремове с алое вера, те също са подходящи при тази инфекция. Прилагането на крем с алое облекчава страданието и намалява продължителността на възпалението.

Коментирай