Здраве и красота

Храни, подобряващи здравето на очите

Могат да намалят риска от появата на хронични заболявания на очите

24.02.2014г. / 08 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В световен мащаб повече от 25 милиона души са засегнати от свързани с възрастта дегенеративни състояния на очите като дегенерация на макулата и катаракта. Тези очни проблеми най-често се получават в следствие на възпаление на очите. Според специалистите, храни, в които се съдържат лутеин и зеаксантин могат да намалят риска от хронични офталмологични заболявания.

Лутеин и зеаксантин се намират в почти всички зелени зеленчуци. Те са каротеноиди и се смята, че се натрупват като филтър върху очната леща. Към тях е важно да се добавят и витамин Е, както и омега-3 мастни киселини и бета-каротин. Споделяме една малка част от храните, богати на тези незаменими за здравето на очите вещества.

Къдраво зеле (кейл)

Богато е на антиоксиданти, витамини и бета каротин. В една чаша от полезния зеленчук се съдържат 23,8 мг лутеин и зеаксантин. Кейл може да бъде част от вашите салати, гарнитури или зеленчукови шейкове.

Портокали

Свежите цитрусови плодове, богати на витамин С, могат да помогнат за подобряването на здравето на очите. Според изследване витамин С може да предпази окото от вредното въздействие на слънчевата светлина.

Царевица

Тя е не само вкусна, но също като къдравото зеле съдържа лутеин и зеаксантин. Не пропускайте да добавяте царевица към салатата или като гарнитура към ястията.

Свързани статии

Спанак

Той е богат на витамини и желязо. В една чаша спанак се съдържат около 20,4 мг лутеин и зеаксантин. Може да го добавяте към зеленчуковите шейкове, а според учени термичната обработка на зелените листни зеленчуци помага на тялото още по-добре да усвои лутеина.

Броколи

Броколите са зеленчук, богат на влакна и витамин С, както и на важните лутеин и зеаксантин. Може да консумирате всекидневно от тях, защото са лека храна, богата на много хранителни вещества и малко калории.

Яйца

Закуската с яйца е един от най-здравословните стартове на деня и подходяща грижа за здравето на очите. Полезните протеини в яйцата са богати на лутеин, витамин Е и омега 3 мастни киселини.

Снимки: Sxc.hu

Коментирай