Здраве и красота

Плюсове и минуси на детоксикацията

Соковете са преливащи от полезни хранителни вещества, но наистина ли са пречистващи и свръхполезни?

04.03.2014г. / 08 24ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Прекалено скъпа

В сравнение с ежедневния избор на хранителни продукти, детоксикиращата диета ще се окаже прекалено скъпа за продължителна употреба. За да предоставите на организма необходимите количества хранителни вещества, ще трябва да купувате по-големи количества и от плодовете и зеленчуците, тъй като направата на прясно изцеден сок коства доста бройки от тях.

Ще сте гладни

През повечето време ще усещате постоянен глад. Пиенето на храната не е същото като яденето й. Дъвченето е естествен природен механизъм, при който се усвояват определени хранителни вещества още в устната кухина и чрез слюнката. Неслучайно сме устроени да дъвчем, не само да пием!

Странични ефекти

Често срещани странични ефекти от пречистването са световъртеж, гадене, умора, запек, главоболие. Това се случва заради реакцията на организма към крайната промяна в ежедневния режим.

Липса на съществени хранителни вещества

Основни хранителни вещества като протеини и мазнини биват напълно изключени по време на детоксикацията. Липсата на тези вещества кара тялото да страда буквално заради жизненоважните функции, които биват силно „орязани“. Протеините и мазнините са необходими за изграждането на тъканите и клетките, оказват благотворно влияние върху косата и кожата.

Объркване на метаболизма

Пречистването чрез сокове провокира организма да включва механизмите си за съхранение заради шокиращата промяна в храненето. Това ще обърка съвсем метаболизма ви, когато върнете предишния си режим на хранене след пречистването.

Коментирай