Здраве и красота

Полезните свойства на обелките на плодовете и ядките

Помагат да намалите нивата на холестерола

08.03.2014г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

При консумирането на плодове, зеленчуци и ядки, често премахваме обелките им, които са богати на хранителни вещества. В повечето случаи обелките съдържат в пъти повече полезни витамини и вещества от самия плод или зеленчук. Ето кои обелки е хубаво да не премахваме.

Портокалови кори

Ароматните портокалови кори често се използват в кулинарията. Те биват добавяни към сладка, кексове, течни шоколади, при приготвянето на месни ястия и т. н. Съдържат много повече фибри, отколкото месестата част на портокала. Богати са на флавоноиди, които притежават противоракови и противовъзпалителни свойства. Добавянето им към храната помага по естествен път да намалите нивата на лошия холестерол, добра причина да ги добавяте по-често към любимите ви кексове, кремове или смутита.

Обелки от лук

Те не само помагат на косата да се възстанови, но са и богати на антиоксиданти. Лукът е богат на кверцетин, който помага за намаляването на високото кръвно налягане, а също така предотвратява и натрупването на артериална плака. За да се възползвате от полезните свойства на корите от лук, може да ги добавяте (след предварително измиване) към супи, ястия, но не ги консумирайте сухи.

Свързани статии

Люспи от бадеми

Често когато хапвате печени или сурови бадеми, премахвате люспите им. Хубаво е ако не ви нагарчат да не ги премахвате, тъй като те спомагат за доброто храносмилане. Люспите на бадемите съдържат витамин Е, както и флавоноиди и спомагат за намаляването на нивата на холестерола. Освен това бадемите са и нискокалорични, което ги прави идеални за консумиране по всяко време.

Обелки от ябълки

Ако обикновено премахвате обелките на ябълките, добре е да промените този навик. Корите им са пълни с полезни фибри, които благоприятстват храносмилането, а също така помагат и да се намалят нивата на лошия холестерол. Консумирането на ябълки с обелките помага и да намалите риска от появата на диабет и сърдечни проблеми. Ако все пак не харесвате вкуса им, когато консумирате плодове в пресен вид, може да оставяте корите на плода, когато правите пресни плодови сокове от ябълки или смутита.

Кори от лимон

Свежа на вкус, лимоновата кора помага да намалите симптомите на много видове заболявания. Намалява нивата на лошия холестерол, предпазва от скорбут, подобрява здравето на устната кухина. Не пропускайте да добавите от нея към сладкишите, салатите и ястията.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
pepi ( преди 10 години )