Здраве и красота

Ново поколение храни

16.05.2006г. / 14 51ч.
Аз жената
Ново поколение храни

На пазара е новият стопроцентов растителен продукт – маргарин с фибри. Той се казва “Флора” и е разработен от Българската асоциация за изучаване на затлъстяването (BASORD) и българската компания за хранителни продукти “Белла”.

Защо е създаден този маргарин?
“Флора” е разработен от “Белла” по холандски лиценз и със съдействието на Българската асоциация за изучаване на затлъстяването (BASORD). Целта на екипа е да се създаде такъв маргарин, който да помогне за намаляването на холестерола в кръвта, да помогне за регулиране на теглото чрез ниско съдържание на калории, да въздейства благоприятно на чревната перисталтика и на плавното усвояване на храната. Идеята за разработването на продукта води началото си от декември 2005 г., а “Флора” е на пазара от първата седмица на месец май 2006 г. Този маргарин е здравословна алтернатива на маслото, маста и тежките маргарини. Предназначен е, от една страна, за тези, които имат проблеми с теглото и искат да го редуцират или контролират, от друга страна – за диабетиците, и от трета – за всички, които искат да се хранят здравословно. Казва се “Флора”, за да наблегне на все по-голямата необходимост от природосъобразен начин на живот и рационално хранене.

Има ли нещо, което да го прави различен?
Засега “Флора” няма аналог у нас. Това е 100-процентово натурален продукт (100% растителен състав). Съдържа само 25% мазнини, което е значително по-малко от количеството мазнини в познатите досега маргарини или масло.
Не съдържа сол. Това има значение за хората, които трябва да я избягват (например хипертониците). Не само намалява “лошия” холестерол, но и го поддържа на ниски нива. Затова е подходящ за диабетици, както и за всички, които нямат проблеми с холестерола, но биха искали да го намалят. Продуктът е с високо съдържание на фибри /едно намазване осигурява около 10% от препоръчителната дневна доза фибри/. Обогатен с витамини – A, E, D и B6 /подпомага разграждането на мазнините/. Фактически не съдържа транс мастни киселини.

Какви фибри са използвани при разработването на маргарина и за какво помагат те?
Използваните във “Флора” водоразтворими фибри на прах имат широко приложение в хранителната индустрия в САЩ, Япония и Европа. Те притежават нисък гликемичен индекс (подходящо за диабетици), подпомагат абсорбирането на минералите, запазват зъбния емайл здрав, притежават пробиотични свойства (подпомагат перисталтиката), стимулират действието на полезни за организма бактерии, като Lactobaccilus Bifidobacteria, подкрепят имунната защита на организма, поддържат нормални нива на холестерола в кръвта.

Какво друго освен фибри се съдържа в маргарина?
Витамин A – за подпомагане на растежа и зрението, витамин B – за поддържане на нормалното функциониране на нервната система, мускулите и сърцето, и витамин E – антиоксидант, за подпомагане на имунната система

Каква е дневната дажба за здравословен ефект?
25 г. на ден са количеството, необходимо за възможно най-добрия резултат. Едно намазване с “Флора” осигурява около 10% от препоръчителната доза фибри за деня. В зависимост от пола и възрастта препоръчителната дневна доза фибри е различна. Препоръчително е да ползвате “Флора”, като приемате множество плодове и зеленчуци и се разхождате минимум по половин час на ден.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ихлихарий ( преди 11 години )
Това "маргарин с фибри" звучи също като "*** с праз" !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар