Здраве и красота

Кои са най-лековитите храни?

В нашата класация ще видите на кои продукти трябва да наблягате, за да подпомогнете здравето си

07.05.2014г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Непрекъснато се обръщаме към различни медицински и алтернативни методи за облекчаване на болежки, заболявания и какви ли не състояния, а забравяме най-важното – храната. Тя е в състояние както да ни разболее, така и да ни оздрави, да подсили имунната ни система и да ни подмлади.

Кои са най-здравословните и най-лековити храни измежду всички? Нека разберем!

9. Магданоз

Тази вкусна билка съдържа витамини А, К, С и фолиева киселина, които са изключително важни за здравето на сърцето на първо място. Тази подправка е по-питателна от всяка зелена салата и същевременно е толкова евтина! Можете да добавяте магданоза в редица ястия, салати и супи, а той ще донесе многобройни ползи за организма ви.

8. Моркови

Небелените моркови имат високо съдържание на фибри, които помагат на тялото да абсорбира бета-каротина, който доставят на организма. Не забравяйте, че кората на моркова е много важна и е добре да не я премахвате! Сортове като бейби-морковчета нямат тези хранителни качества, като обикновените си събратя.

7. Доматено пюре

Консервираните домати са богати на ликопен, защото самото консервиране прави абсорбцията на ликопен по-лесна. Той се свързва с понижаване риска от инфаркт и инсулт. Доматеното пюре има 10 пъти повече ликопен в сравнение със суровите домати.

Свързани статии

6. Сини сливи

Сушените сливи са много богати на антиоксиданти, които помагат за възстановяването на клетъчната стена, дори повече от боровинките, които са едни от първенците в тази си функция. Освен това сините сливи съдържат минерал, който помага за предотвратяване на остеопорозата и значителното забавяне на процеса.

5. Червени портокали

Червените портокали, изобщо червените цитрусови плодове съдържат много повече антиоксиданти, отколкото обикновените портокали. Те съдържат и вещества, които подобряват работата на сърцето.

4. Леща и фасул

Често мислим за тези продукти като за обикновени, които сме свикнали бабите ни да приготвят и затова ги и пренебрегваме, а не трябва! Лещата и фасулът имат повече антиоксиданти, отколкото всички други зърнени и бобови храни.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Дани ( преди 9 години )
Вярно е. Но и лекарствата не са за пренебрегване всепак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
тези които могат е добре да се консумират сурови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 2 rate down comment
=/= ( преди 9 години )
Свободно време