Здраве и красота

Чудните ползи от алое вера

Кои са лечебните му свойства?

12.05.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Алое вера е добре познато чудотворно растение, което се използва от хилядолетия както за разкрасяване, така и заради лечебните му свойства. То има успокояващи и противовъзпалителни свойства и е основна съставка в много алтернативни медикаменти, добавки и козметични продукти, приготвени с натурални съставки.

Кои са основните ползи за здравето от алое вера и защо е добре да го използваме по-често?

Алое вера помага при слънчеви изгаряния

Благодарение на успокояващите си свойства, алое вера е много полезно при лекуването на слънчеви и топлинни изгаряния. Пресният гел от растението може да се съхранява в хладилник и да се използва при нужда. Може да се нанася върху лицето като успокояваща маска за 15 минути. Веднага след нанасянето му ще усетите ефекта върху кожата си. Повтаряйте тази процедура в продължение на няколко седмици и ще се убедите в лечебните му свойства.

Алое вера при подпухнали очи

Алоето е основна съставка в кремовете за коригиране на тъмни кръгове около очите и регулиране на подпухналите клепачи. Използвайте прясно алое директно върху клепачите, за да предотвратите подуване или да повлияете появилото се такова.

Свързани статии

Алое вера при кожни дефекти

Това благоуханно растение има силни противогъбични свойства. Ще ви помогне в борбата срещу всички видове бактерии, причиняващи акне и кожни проблеми. Можете да използвате гел от алое вера отново директно върху почистена и подсушена кожа като го смесите с ампула витамин Е за по-добър ефект. Това е един от най-ефикасните начини за справяне с акнетичната кожа.

Алое вера като балсам за устни

Алоето може да се използва и като балсам за силно напукани устни, особено през зимата или в най-горещите летни дни. Смесете алоето с малко зехтин и го приложете с пръст върху устните. Тази чудотворна смес има хидратиращ ефект и веднага ще овлажни напуканите устни.

Алое вера като лек срещу косопад

Тъй като алоето има силен успокояващ ефект върху кожата, това неминуемо се отразява и върху косата. А с маска от прясно алое можете да се отървете от пърхота за няколко седмици.

Коментирай