Здраве и красота

Кои здравословни храни съдържат повече въглехидрати от филия хляб?

Въглехидратите невинаги са врагове

20.05.2014г. / 15 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

В последно време въглехидратите са сочени за главен враг на красивата и стройна фигура. Съществуват редица диетични планове, които изключват частично или напълно приема на тези полезни вещества, демонизирайки ги и превръщайки ги във враг номер 1 на вталения силует.

Истината е, че въглехидратите са безкрайно необходими. Те са основната „храна“ на мозъчните тъкани и без тях множество процеси се усложняват, понякога дори – нарушават. Много е важен видът на въглехидратите, техните хранителни качества, сложността на клетъчните им вериги.

Правилните въглехидрати осигуряват постоянна енергия на клетките, поддържат оптимални нива на кръвна захар, дори спомагат за поддържане на настроението през деня.

Една филия пълнозърнест хляб съдържа около 13,6 г въглехидрати. Но много хора го избягват, защото го смятат за много калоричен и вместо него консумират други храни, известни като здравословни. Но много от тях се оказват с доста по-голямо съдържание на въглехидрати, в сравнение с пълнозърнестия хляб.

Нахут

Само с една чаша нахут вие се зареждате с приблизително 35 г въглехидрати за един ден. Това е двойно повече, в сравнение с хляба. Само 6 от тези 35 грама са захари. Нахутът е с ниско съдържание на калории. Съдържа 11 г протеини и 10 г фибри.

Свързани статии

Соево мляко

Животинските видове мляко не са толкова богати на въглехидрати, но соевото се извлича от зърната на соята, богати на сложни въглехидрати. В една чаша соево мляко има 15 г от тях, плюс 8 грама протеини, 4 г мазнини и само 131 калории.

Ябълки

Една голяма ябълка има 27 г въглехидрати. Освен тях ябълката съдържа 5 г фибри, 114 калории и 1,5 г мазнини.

Стафиди


Сладки и меки, стафидите съдържат цели 33 г въглехидрати. Това е много повече от една филия хляб! Но въпреки това, няма причина да се отказвате от стафидите, защото в тях има само 123 калории, 1,5 г фибри, 300 мг калий и всичко това в ¼ чаша!

Сладки картофи

Белите картофи са известни със своето нишесте и високи въглехидратни нива. Но този сорт картофи имат доста по-малко количество захари, които освен това са сложни – 24 г, 105 калории, големи количества витамин А и калий. Естествената сладост ги прави много лека закуска, а в комбинация със свежи салати са прекрасен обяд.

Снимка: Photl

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
не ги яжте и няма да дабелеете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар