Здраве и красота

Изключителните ползи за здравето от репичките

За тези толкова подценявани и пренебрегвани малки зеленчуци има редица причини да бъдат по-често употребявани

16.05.2014г. / 16 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Freeimages

Снимка: Freeimages

Репичките са един прекрасен зеленчук, който обаче много често бива пренебрегван. А и рядко ще чуете някой да каже: „Ооо, любимият ми зеленчук са репичките!“. Прекалено ги подценяваме, а не трябва! Техните полезни действия за здравето са открити още преди хилядолетия и се използват в готварството и природната медицина от много народи.

Кои са причините, поради които е добре да включваме репичките в менюто си по-често?

Намаляват риска от рак

Ракът е заболяване, което, както знаем, добива неимоверни размери по честота на разпространението си в последните години. За съжаление, тенденцията е към увеличаване на случаите. Репичките съдържат фитохимикали, които имат антиканцерогенни свойства. Освен това те съдържат големи количества витамин С, който помага за запазване здравината на клетките и осигурява нормалната им работа.

Поддържат кръвното налягане в нормални граници

Репичките имат антихипертензивни свойства, които помагат за контрол на хипертонията. Съдържат калий, което способства за намаляване нивата на натрия в клетките, а той е главен виновник за задръжката на течности, респективно повишаването на кръвното налягане.

Свързани статии

Полезни са за диабетици

Инсулинът е хормонът, който регулира нивата на кръвната захар в кръвта. При диабетиците инсулинът или не се усвоява правилно от организма, или изобщо не се произвежда от панкреаса. Затова диабетиците не трябва да приемат сладки храни, съдържащи скорбяла. Високото съдържание на фибри с нисък гликемичен индекс правят репичките идеални за хора, страдащи от този проблем.

Побеждават кашлицата и настинката

Ако сте склонни към често боледуване, особено с кашлица, репичките са много добро средство за справяне с този проблем в домашни условия или като придружаващо помощно допълнение в лечението. Те имат естествени зеленчукови антизастойни качества, които помагат за прочистването на слузта, образувана в гърлото.

Действат при запек

Повечето хора, които са се борили със запека, знаят колко е трудно да се регулира перисталтиката на червата. Опитват се какви ли не методи, лекарства, отвари и ефектът е временен. При редовната консумация на репички, фибрите, които се съдържат в тях, спомагат за изчистването на токсините в храносмилателния тракт и най-вече в дебелото черво. Репичките улесняват секрецията на жлъчни сокове, което е много важно за правилната обработка на храната.

Помагат в отслабването

Репичката е много бедна на калории, но богата на полезни вещества. Съдържанието на фибри по този начин се абсорбира качествено и почти изцяло.

Ефикасни са срещу стареенето

Антиоксидантите и витамин С, които се намират в големи количества в репичките, предотвратяват преждевременното стареене на кожата и неутрализират вредното влияние на свободните радикали. Освен това имат почистващи свойства и могат да се използват като добавка към ежедневната ви маска за коса.

Коментирай