Здраве и красота

Ваксина срещу рак

25.05.2006г. / 23 37ч.
Аз жената
Ваксина срещу рак

Миналата седмица първата в света ваксина срещу рак на шийката на матката бе единодушно определена за безопасна и ефикасна от Експертния комитет за ваксини и биологично свързани продукти към Администрацията по храни и лекарства на САЩ (FDA). Това показват данните от клиничните изследвания Фаза II и Фаза III на FDA на ваксината SILGARD.

Очаква се ваксината SILGARD да бъде регистрирана на 8.06.2006 г. в САЩ, а до няколко месеца и в Европа. В България необходимата документация ще издаде Изпълнителната агенция по лекарствата в началото на 2007-ма година.

Ракът на шийката на матката е втората причина за смърт при младите жени след рака на гърдата. В повечето от случаите на рак на шийката на матката причинител е човешкия папиломен вирус (HPV) тип 16 и 18.

„Досегашните проучвания, проведени в България, сочат като най-чест причинител на рака на шийката на матката HPV-16”, заяви доц. д-р Златко Кълвачев, завеждащ Лаборатория молекулярна вирусология към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). „Възрастовият пик на инфекцията се отчита при 23-29 годишните. Този пик е за сметка предимно на цервикалната (шийката на матката) локализация на инфекцията и се обуславя от изразената сексуална активност в тази възрастова група.”

„Ако бъде одобрена за регистрация, SILGARD ще бъде първата и единствената ваксина, предотвратяваща рака и другите, свързани с HVP тежки заболявания. Очакваме с нетърпение да предоставим тази ваксина на хората и с това да продължим нашата мисия да предоставяме нови медикаменти и ваксини, които отговарят на медицинските потребности на хората по целия свят”, заяви д-р Питър С. Ким, Президент на Merck Research Laboratoires.

Според официални данни на Националния център по здравна информация (НЦЗИ) през 2003 година в България болните от рак на шийката на матката са 303.5 случая на 100 000 жени. За 2004 г. заболеваемостта се е увеличила на 314.4 случая на 100 000 жени.

Според доклада на Министерството на здравеопазването (“Доклад за здравето на нацията в началото на 21 век”) до 2004 година болестността от рак на шийката на матката се е повишила с 1.6 пъти в сравнение с 1990 г.

Ракът на шийката на матката – как да се предпазим?

Коментирай