Здраве и красота

Спанакът – чудотворецът сред листните зеленчуци

Защо да го консумираме по-често?

24.05.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Спанакът е любимата храна на Попай Моряка и това не е случайно. Уж шеговито разказани, суперсилите на мощния моряк неслучайно се дължат на спанака.

Защо е важно да включваме спанака по-често в диетата си?

Листните зеленчуци имат специфични изключително важни за организма фитонутриенти. Спанакът е богато зареден с витамини А, К, D и Е. Източник е на омега-3 мастни киселини. Съдържа големи количества антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в организма и предпазват от развитието на редица дегенеративни и туморни заболявания.

Спанакът играе голяма роля също така при алкализирането на тялото, защото влияе положително на pH-то, което пък запазва здравето на очите.

Както всички листни зеленчуци, така и спанакът е отличен източник на бета-каротин, който също е мощен антиоксидант и има пряка връзка с предпазването на окото от поява на катаракта (перде) с напредване на възрастта.

За хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания и диабет спанакът трябва задължително да бъде включен в дневното меню. Ако не ежедневно, то поне 3-4 пъти в седмицата е добре да се консумира вълшебният зеленчук. Проучванията показват, че предпазва и от развитие на рак.

Свързани статии

Спанакът съдържа фитохимикали, които спомагат за предотвратяване на възрастовата дегенерация и стареенето. Молекулата на липоевата киселина, която той съдържа, се свързва с клетките в организма и регулира кръвната захар.

Нивата на магнезий в спанака са доста големи, в сравнение с останалите листни зеленчуци, а той е силно необходим за доброто здраве на мускулите и запазването на нервните функции, както и сърдечния ритъм. За повишаване на имунната система, поддържането й активна и устойчива на болести, хапвайте спанак по-често!

Фактът, че спанакът е буквално препълнен с витамин А, го прави крайно необходим за растежа на тъканите, бързата им регенерация, в това число и клетките на косата и кожата. Той играе огромна роля в изграждането на колагена, който осигурява здравина и запазва структурата на косата, кожата, сухожилията и хрущялите здрава и еластична.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )