Здраве и красота

Остеоартрит – факторите и рисковете от появата му

Все по-ниска става възрастовата граница за това заболяване

26.05.2014г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимки: Thinkstock

Снимки: Thinkstock

Артрозата е дегенеративно ставно заболяване, което засяга милиони хора по света. Броят им нараства доста стремглаво през последните години. Състоянието се характеризира с възпаление, което се случва, когато хрущялът се износи и ставата започва да се трие буквално „на сухо“, защото веществото, което играе роля на буфер при триенето, намалява.

Това постоянно триене причинява болка, скованост и ограничава движението. Много от причините за възникване на остеоартрит, за съжаление, са извън вашия контрол. Но все пак, има някои фактори в начина ви на живот, които могат да увеличат риска от поява на болестта или влошаването й.

За да намалите този риск, вижте от какво трябва да се пазите и кои са факторите от начина ви на живот, които ускоряват дегенеративните процеси.

Възраст

С напредване на възрастта риска от развитие на състоянието се увеличава, затова и артритът се свързва с по-възрастни хора. Според статистиките, повечето хора, диагностицирани с болестта, показват симптомите около 70-годишна възраст. Но все по-нарастваща тенденция е състоянието да се наблюдава и при по-млади.

Фамилна анамнеза

Почти сигурно е, че сте застрашени от болестта, ако в семейството ви има страдащи от остеоартрит. Ако сте на възраст около 30 години, но изпитвате болки в ставите, скованост рано сутрин или при продължително седене и стоене, трябва да обърнете специално внимание на тези симптоми.

Диагностиката на артрита разчита основно на фамилната анамнеза, затова е добре да се информирате дали някой от вашето семейство в по-близък кръг страда от заболяването. Това може много да помогне на лекуващия ви лекар.

Пол

Полът играе огромна роля за артрита. Като цяло, жените страдат много повече от заболяването, отколкото мъжете и развиват много по-прогресивно симптомите. Преди 55-годишна възраст, обаче, по-често биват засегнати мъжете.

Спортни травми

Ако сте професионален спортист, вероятно знаете колко голям е рискът от увреждане на хрущялите и сухожилията. Ако спортувате за удоволствие, трябва да имате предвид увеличения риск от появата на първите симптоми на артрит при прекомерно натоварване.

Най-рисковите фактори включват:

  • разкъсан хрущял
  • изкълчени стави
  • наранявания и скъсвания на сухожилията

Спортните травми, свързани с коленните стави, са особено опасни, когато става дума за артрит. Изследванията в областта на ревматологията показват, че между 41 и 51% от хората с травми на коленете, в късните си години развиват остеоартрит.

Свързани статии

Остеоартрит и вашата работа

Това, което работите или правите като хоби в свободното си време, може да се окаже решаващо за по-нататъшното ви здраве. Напрежението в хрущялите и ставите по време на ежедневната ви дейност може да се окаже основна причина за развитие на болестта.

Хората, които извършват физически труд, като коленичат, клякат непрекъснато или се катерят по стълби продължително време е по-вероятно в даден момент да започнат да развиват болестта. Такива натоварващи професии обикновено засягат най-важните стави в тялото – раменните, коленните и бедрените.

Факторът тегло

Въпреки че артритът засяга много хора по целия свят с различно тегло, затлъстяването се оказва фактор. Това е така, защото наднорменото тегло внася допълнителен стрес за ставите, особено коленните, бедрените и раменните (които са и основните носещи звена на опорно-двигателния апарат). Това може да предизвика преждевременно разрушаване на хрущяла и поява на симптоми на остеоартрит.

Коментирай