Вечерите стават все по-топли и приятни. Но малките жилещи насекоми – комарите, могат да развалят вечерта ни, като оставят по кожата неприятни сърбящи пъпчици. Въпреки нанасянето на репеленти понякога се случва да бъдем ухапани от комар.

Има естествени съставки от вашата кухня, които могат да облекчат неразположението, особено при децата, тъй като най-често те са засегнати.

Мед

Медът има овлажняващ, но в същото време и антибактериален ефект. Нанесен върху засегнатото място може да намали възпалението, сърбежа и подуването. Поставете малко мед върху кожата и след няколко минути го изплакнете.

Кора от банани

Кората от банани има много ползи за здравето и красотата като избелването на зъби например. Но в моменти, в които забележите поредната нова пъпчица от ухапване от комар, тя ще свърши чудесна работа. С вътрешната мека част натъркайте пъпката и оставете да подейства няколко минути, а след това изплакнете.

Алое вера

Алое вера има противовъзпалителни действия и може да облекчи сърбежа и зачервяванията. За да има и леко охлаждащ ефект, поставете гела да се изстуди за няколко минути в хладилника, а след това намажете засегнатото място.

Лимон или лайм

Втриването на малко количество лимонов сок или сок от лайм също е една добра естествена алтернатива. Натъркайте пъпчицата и оставете да подейства 10 минути, а след това изплакнете.

Босилек

Ще се изумите, но и ароматният босилек може да помогне срещу ухапванията от комари. Стрийте няколко свежи листа от него и поставете пастата за няколко минути върху засегнатите места. Босилекът има противовъзпалително действие и ще намали подуването и сърбежа. След това изплакнете с вода. Ако не разполагате с босилек, листата от мента могат да го заменят успешно.

Картофи

Картофите помагат при изгаряне, пигментни петна и при ухапване от комари. Вземете едно две парченца суров картоф и го поставете върху ухапаното място. След няколко минути сърбежът ще изчезне.

Ледени кубчета

Поставянето на ледени кубчета върху кожата или леден компрес може да има приятен освежаващ ефект при ухапването от комари. Ледът „замразява“ района около ухапаното място, като по този начин възпира разрастването на отока. Вземете кубче лед и нежно масажирайте пъпките от комари. Веднага ще ви облекчи.

Още по темата

Чаени торбички

Чаените торбички помагат успешно при ухапване от комар. Танините, които се съдържат в чая, действат стягащо и спомагат да се изхвърлят голяма част от токсините, а също така и да се намали дискомфорта. Сварете две или повече торбички чай и ги поставете в хладилника за няколко минути. След това ги сложете върху ухапаното място като студен компрес.

Етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има антисептични свойства, които помагат при различни кожни неразположения. Капнете няколко капки от маслото върху памучен тампон и натъркайте засегнатата област. Маслата от лавандула и мента също имат благоприятен ефект.

Сода за хляб

Направете си паста от сода за хляб с малко вода и намажете пъпките. Содата ще неутрализира pH на заразената зона и ще намали сърбежа. След като пастата изсъхне, изплакнете с вода.

Оцет

Ябълковият оцет е старо изпитано средство срещу ухапвания от комари. Напоете памучен тампон в оцет и намажете пъпките. Бързо ще се намали сърбежът, подуването и зачервяването.

Снимки: photl, freeimages