Усилията да отслабнем винаги са трудни, изтощителни и омразни! Кой не обича да се глези с вкусна храна и неустоими десерти? Няма такъв човек! Лошото е, че от тях се качват килограми, а това разваля изцяло удоволствието от храненето.

Веднъж след като сме постигнали ефекта и сме свалили нужните килограми, сме склонни пак да си отпуснем душата и да се възнаградим за постигнатите резултати. Ето оттам идва проблемът и връщането на излишните килограми! Но какво да се прави – хора сме!

Как да запазим изваяната фигура след изтощителната диета? Как да променим начина си на живот, за да не се върнат обратно излишните килограми?

Яжте често

За да запазите килограмите си такива, каквито искате да бъдат, трябва да се стремите да хапвате малко количество храна през 3-4 часа. Добре е да приемате храна по около 4-5 път и на ден. Проучванията показват, че нивата на кортизол (хормон на стреса) се покачват, когато ядем на по-големи интервали от 3 часа. Затова не допускайте да прегладнявате!

Останете физически активни

Редовните упражнения са най-доказаното средство срещу връщането на килограмите! Дори и да си отпуснете душата и да похапнете някое и друго парче торта, ако редовно поддържате физическата си активност, няма да има от какво да се притеснявате!

Още по темата

Избягвайте емоционалното хранене

Ако похапването е било спасителния ви пристан, когато се ядосате, когато сте притеснени или когато сте превъзбудени – трябва да преустановите този лош навик! Емоционалната връзка с храната може да се окаже голям враг, защото яденето под влияние на съответната емоция спомага за трупане на килограми. Ядете, когато не сте гладни и ядете, когато в тялото ви има повишен коктейл от хормони на стреса. Това е предпоставка за връщане на килограмите.

Достатъчно сън

Лишаването от сън може да повлияе на хормоните по начин, който казва на мозъка, че сте гладни, без да сте. Това е компенсаторен механизъм, който цели да запази енергията на тялото, когато тя липсва. Така се стимулира апетитът и преяждането. Ако сте добре отпочинали, нивата на хормоните, подтикващи мозъка към това да изпраща сигнали за глад към стомаха, намаляват.