Здраве и красота

Как да предпазим артериите от вредните мазнини?

Наситените мазнини и трансмазнините са убийците на кръвоносната система

03.06.2014г. / 11 26ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Консумирането на храни с високо съдържание на наситени и трансмазнини многократно увеличава рисковете за сърдечносъдовата система. Мазнините предизвикват стеснение на съдовете, което може да трае с часове, а това намалява притока на кръв към жизненоважни органи, каквито са сърцето и мозъкът.

Ако консумацията на прекалено мазни храни се е превърнала в начин на живот, тогава налице е сериозен проблем – централните артерии са в непрестанен стрес, постоянно изпитват свивателни спазми, а натрупването на холестерол в кръвта образува устойчиви плаки по вътрешността на лумена, което е предпоставка за инфаркт и инсулт.

Как можете да предпазите артериите си от мазнините, които навлизат в тялото чрез храната?

Мариновайте месото

Готвенето на високи температури създава съединения, наречени крайни продукти на гликирането, които увеличават възпалението в тъканите и респективно риска от диабет и сърдечносъдови усложнения.

За да сведете до минимум експозицията на организма на тези вредни крайни съединения е добре да мариновате месото в лимонов сок или оцет. Избягвайте пърженето, гледайте да е печено на грил при по-висока температура, като премахвате обгорените краища.

Глътка червено вино

Според редица изследвания, добавянето на около 8 грама червено вино на ден към диетата ви е достатъчно да неутрализира вредните мазнини от храната и да предпази артериите ви. Подобни ползи се наблюдават и от пресния сок от грозде. Затова не се стеснявайте да си налеете една малка чаша червено вино на вечеря.

Свързани статии

Правете сандвичите с пълнозърнест хляб

Ако обичате да хапвате сандвичи за закуска, винаги гледайте те да са приготвени от пълнозърнест хляб. Лабораторните проучвания сочат, че хората, които консумират по една купичка овесени ядки или пълнозърнеста закуска, изпитват по-малко свивателно действие на артериите вследствие на мазнините в тялото.

Пълнозърнестите храни намаляват абсорбцията на мазнини в организма, което е полезно за здравето на кръвоносните съдове.

Добавете авокадо

Авокадото съдържа изключително голям брой полезни ненаситени мазнини, което е благотворно за здравето на сърдечносъдовата система. Ако все пак не можете да се сдържите и си позволявате по един-два бургера на ден с пържени картофи и пържола, добавяйте поне по едно авокадо към тази забранена порция.

То ще спомогне за намаляването на вредните мазнини в кръвта, защото има неутрализиращо действие и намалява възпалителните процеси в тъканите.

Направете кратка разходка

Тридесет минути разходка след обилно хранене е най-добрият начин да засилите метаболизма и да намалите концентрацията на мазнини в кръвта с 10 до 25%.

Коментирай
Свободно време