Знаете ли, че 80% от информацията, която мозъкът получава, бива доставена чрез очите? Те са един изключително важен орган в човешкото тяло и поддържането на доброто им здраве е от голямо значение.

Много хора по света днес имат зрителни проблеми. Най-често срещаните са диоптричните колебания и астигматизмът. Тези състояния обикновено се коригират с очила или лещи. Какво трябва да знаете за очното здраве, ако имате проблеми с очите и върху какво трябва да наблягате?

Дръжте стъклата на очилата или лещите си винаги чисти

За да не се натоварва окото, стъклата, които носите, трябва да са абсолютно чисти и ясни винаги. Не пропускайте ежедневното им почистване. Ако трябва носете специален почистващ разтвор в чантата си.

Носете очила

Ако имате установен проблем с очите, не отлагайте носенето на очила! Ако не носите очилата, ще си направите лоша шега с очите, а проблемът ви може и да се задълбочи. Невнимателният подход към очното здраве може да развали още повече очите ви.

Винаги използвайте удароустойчиви стъкла за децата ви

Ако децата имат нужда от корекция в зрението, имайте предвид, че е добре да им вземете очила с удароустойчиви стъкла. Децата са невнимателни в игрите и при едно счупване на очилата по време на палава игра очите могат сериозно да пострадат.

Проверете здравето на очите на вашите деца преди да ги изпратите на училище

На вниманието на младите родители, които тепърва изпращат децата си на училище – много е важно детето да е преминало контролен преглед при очен лекар. За да не се затруднява детето в училищния процес е необходимо да се възползва напълно от зрението си. Всяко колебание в здравето на очите може да предизвика проблем.

Използвайте стъкла за очила задължително с UV защита

Днес поне модерните технологии позволяват тази опция, затова възползвайте се от нея. Много е важно очите да бъдат защитени от вредните слънчеви лъчи.

Никога не четете в тъмно помещение

Недостатъчната светлина пречи на очите и ги разваля. Винаги е добре да има близък източник на светлина, докато четете или работите.

Още по темата

Бъдете внимателни ако страдате от диабет или високо кръвно налягане

Тези две състояния пряко увреждат тъканите на очите, затова е необходимо да подхождате с по-голямо внимание. Не забравяйте периодичните контролни прегледи при очен лекар, за да предотвратите усложнения, които тези заболявания могат да предизвикат.

Не четете в движещо се превозно средство

Много от нас имат навика да четат хартиена или електронна книга в превозното средство на път за работа. Обикновено пътуването е дълго и неприятно и единственото спасение е прочитането на интересен текст.

Да, обаче това се оказва много вредно за окото. Фокусът се разваля, а и може да предизвика главоболие, гадене, замъглено зрение.

Яжте здравословна храна

Както за всяка частица от организма, така и за очите храната е от ключово значение. Яжте богати на каротин храни – те са много полезни за зрението. Витамин С, витамин D и витамин А са изключително полезни за очите.

Дайте почивка на очите си

Ако работата ви е свързана с напрежение в очите, вглеждане в компютър или документация – разсейвайте от време на време погледа си. Най-добре е да поглеждате през прозореца и да премествате фокуса към далечен обект. Това е вид тренировка за окото и е полезно срещу развитие на очни заболявания и промяна в диоптъра.

Избягвайте триене на очите с ръце

Чрез мръсните ръце има опасност да внесете болестотворни бактерии в очите, които да предизвикат инфекции. Ако носите лещи, разтриването на очите може да ги размести, а и да нарани окото механично.

Винаги сваляйте лещите по време на сън

Спането с лещи е изключително вредно за окото. Не само че можете да го замърсите и инфектирате, но лещата може да увреди различни компоненти на окото, а това води до усложнения, дори слепота.