Здраве и красота

Защо плуването е най-полезната тренировка?

Вталява, извайва и стяга мускулатурата

21.07.2014г. / 13 52ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Плуването е чудесно развлечение в летните горещини. Но освен забавление то е и прекрасен вариант да изваете тялото си.

Плуването е най-добрата тренировка както за здрави, така и за хора с различни здравословни проблеми – най-вече такива, които изпитват затруднения от други видове натоварващи упражнения.

При заболявания на опорно-двигателния апарат много видове физически активности са забранени като противопоказни – тичане, скачане, вдигане на тежести. Тук на помощ идва плуването!

То е най-добрата тренировка в тези случаи, защото стяга и оформя абсолютно всички групи мускули без да упражнява силен натиск върху костната система. Освен това водата има силно рехабилитационно действие и се използва в множество процедури за хора с дискови хернии, възпалени нерви, травми и др.

Какво още прави плуването идеалната тренировка?

Изгаря калории

Чрез плуването можете да изгорите много повече калории, отколкото при други видове спорт, например тичането. Един човек може да изгори средно по около 400-500 калории за 60 минути плуване с умерена интензивност.

Свързани статии

Стяга мускулите

Различните стилове на плуване и различните движения въздействат много добре на мускулите като ги стягат и оформят. Едночасова тренировка по плуване е подходящ избор за онези, които искат да вталят и стегнат фигурата си, но не желаят изтощителни часове на вдигане на тежести във фитнеса.

За целта са ви необходими по-интензивни сесии, за да можете адекватно да стимулирате растежа на мускулите.

Тонизира

Няма никакво съмнение, че плуването тонизира и енергизира цялото тяло. В него участват ръцете, раменете, краката, коремните мускули, гърба и мускулите на дупето.

Засилва метаболизма

Всяка дейност, която засилва сърдечната честота гори калории и стимулира метаболизма. Плуването е вид кардио тренировка и затова е много подходящо за повишаване на метаболизма. Това пък води до бързо отслабване, което е най-търсеният ефект от това приятно занимание.

Мотивира да тренирате по-интензивно

Плуването, разбира се, предполага носенето на бански. От психически подбуди човек се мотивира да тренира още по-интензивно, за да се хареса визуално в банския костюм, нали разбирате! Важно е да изглеждаме добре в разсъблечения сезон.

Коментирай